Áfonyás-sárgarépás nyers muffin!

1.1K

Ez a muffin nem túl édes, ízes, áfonyás, finom főétel akár egy mandulatej mellé, akár almával, körtével fogyasztva. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a sárgarépa íze milyen szépen belesimul a mazsola-datolya-áfonya édes íz-világába: teljes az összhang.  

muffin

Ki lehet próbálni aszalt sárgabarackkal, aszalt meggyel is! 

A receptben a hozzávalók között szerepel a dió. Aktivált dió. Akkor is aktivált, ha ezt külön nem írom ki, mert a magokat, dióféléket nem esszük nyersen. Hogy miért? Erről – ITT – írtam korábban.

Ezt a muffint nem sütjük, hanem aszaljuk. Ha nincs aszalógéped, nem gond, akár sütőben is el lehet készíteni, a legalacsonyabb hőfokon, ujjnyira nyitott ajtónál. Ha szeretnél több nyers ételt aszalni, akkor olvasd el Mini tanfolyamunkat az aszalásról!

Ezt a nyers édességet nem szárítjuk ki teljesen, csak annyi időt kell az aszalógépben vagy a sütőben töltenie, hogy a külső része kiszáradjon, de belül még puha, lédús legyen. Ez az aszalógéptől függően 5-6 órát fog igénybe venni. Mennyi ideig tart az aszalás? Olvasd el az erről írt részletesebb bejegyzést!

Így néz ki a muffin még aszalás előtt: A tetején kendermag van, de szórhatunk rá bármilyen magot…

(Csak zárójelben írom, mert még nem próbáltam, de talán ezt a muffint magasabb hőmérsékleten is ki lehet sütni. 80-90 fok, kb 60 perc, vagy még kevesebb, nem lesz már élő, mert a vitaminok, enzimek elbomlanak, de aki egyáltalán nem szokott még az aszaláshoz, az elsőre kipróbálhatja így is. )

Sárgarépás-áfonyás muffin nyersen

Nem túl édes, ízes, áfonyás, finom főétel akár egy mandulatej mellé, akár almával, körtével fogyasztva.
Teljes Idő 5 óra 20 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 aszalógép

Összetevők
  

  • 10 dkg sárgarépa (egy közepes méretű)
  • 10 dkg, alma (ez egy közepes méretű alma) 
  • 8 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg datolya
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 4 dkg őrölt lenmag
  • 1 csipet

Elkészítés
 

  • A sárgarépát, a kicsumázott almát és a diót együtt betesszük a késes aprítógépbe, és durvára összeaprítjuk. Egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót: a mazsolát, apróra vágott datolyát, áfonyát, lenmagot és a sót. Kézzel jól összedolgozzuk, hogy sehol se maradjon a massza száraz. 
  • Kis gombócokat formázunk belőle, lelapogatjuk, és aszalógép tapadásmentes lapjára tesszük. Inkább hasonlít a formája egy fasírtra, mint muffinra.
  • Ebből a mennyiségből 16 helyes kis lapos-gombóc lesz. A tetejére szórjunk apró magot, szezámmagot vagy kendermagot.  
  • Az első két órában mehet az aszaló 60 fokon, majd tekerjük le a hőfokszabályzót 45 fokra. Néhány óra után fordítsuk meg a gombócokat, és helyezzük át a rácsos lapra. 5 óra alatt finom, nem túl száraz, ehető állagú gombócokat kapunk.  
Kulcsszó áfonya, muffin, sárgarépa
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close