Ez a muffin nem túl édes, ízes, áfonyás, finom főétel akár egy mandulatej mellé, akár almával, körtével fogyasztva. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a sárgarépa íze milyen szépen belesimul a mazsola-datolya-áfonya édes íz-világába: teljes az összhang.

Ki lehet próbálni aszalt sárgabarackkal, aszalt meggyel is!
A receptben a hozzávalók között szerepel a dió. Aktivált dió. Akkor is aktivált, ha ezt külön nem írom ki, mert a magokat, dióféléket nem esszük nyersen. Hogy miért? Erről – ITT – írtam korábban.
Ezt a muffint nem sütjük, hanem aszaljuk. Ha nincs aszalógéped, nem gond, akár sütőben is el lehet készíteni, a legalacsonyabb hőfokon, ujjnyira nyitott ajtónál. Ha szeretnél több nyers ételt aszalni, akkor olvasd el Mini tanfolyamunkat az aszalásról!
Ezt a nyers édességet nem szárítjuk ki teljesen, csak annyi időt kell az aszalógépben vagy a sütőben töltenie, hogy a külső része kiszáradjon, de belül még puha, lédús legyen. Ez az aszalógéptől függően 5-6 órát fog igénybe venni. Mennyi ideig tart az aszalás? Olvasd el az erről írt részletesebb bejegyzést!
Így néz ki a muffin még aszalás előtt: A tetején kendermag van, de szórhatunk rá bármilyen magot…
(Csak zárójelben írom, mert még nem próbáltam, de talán ezt a muffint magasabb hőmérsékleten is ki lehet sütni. 80-90 fok, kb 60 perc, vagy még kevesebb, nem lesz már élő, mert a vitaminok, enzimek elbomlanak, de aki egyáltalán nem szokott még az aszaláshoz, az elsőre kipróbálhatja így is. )


Sárgarépás-áfonyás muffin nyersen
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 aszalógép
Összetevők
- 10 dkg sárgarépa (egy közepes méretű)
- 10 dkg, alma (ez egy közepes méretű alma)
- 8 dkg dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg datolya
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 4 dkg őrölt lenmag
- 1 csipet só
Elkészítés
- A sárgarépát, a kicsumázott almát és a diót együtt betesszük a késes aprítógépbe, és durvára összeaprítjuk. Egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót: a mazsolát, apróra vágott datolyát, áfonyát, lenmagot és a sót. Kézzel jól összedolgozzuk, hogy sehol se maradjon a massza száraz.
- Kis gombócokat formázunk belőle, lelapogatjuk, és aszalógép tapadásmentes lapjára tesszük. Inkább hasonlít a formája egy fasírtra, mint muffinra.
- Ebből a mennyiségből 16 helyes kis lapos-gombóc lesz. A tetejére szórjunk apró magot, szezámmagot vagy kendermagot.
- Az első két órában mehet az aszaló 60 fokon, majd tekerjük le a hőfokszabályzót 45 fokra. Néhány óra után fordítsuk meg a gombócokat, és helyezzük át a rácsos lapra. 5 óra alatt finom, nem túl száraz, ehető állagú gombócokat kapunk.