Egyszerű, mégis nagyon látványos ez a nyers süti, édesség, főleg nagy mennyiségben. Ha egy nagyobb társaságnak szeretnél viszonylag gyorsan és egyszerűen valami nagyon finomat alkotni, akkor ez a süti a te sütid. Azért szeretem, mert attól függően, hogy milyen gyümölcsöket használok, milyen aszalt gyümölcsöket szórok a tetejére, mindig más és más. Egy korábbi hasonló (csokiszósz nélküli) édességet már feltettem: Tálcás gyümölcsös nyers édesség
A rétegek:
Alap: Egy nagyobb tálcára torta alapot nyomkodunk, ez lehet maradék csokigolyó, vagy más olyan nyers édesség, amit még fel lehet használni, vagy bármilyen torta alap, amit szoktunk készíteni. Itt most egy mazsolás-mandulás alapot adok meg, de használhatsz bármilyen nyers torta alap receptet.

Gyümölcsös réteg: Az alapra kockára vágott friss, és aszalt gyümölcsöket halmozunk úgy, hogy az alapot teljesen befedje. Az aszalt gyümölcsök növelik a cukortartalmat, valamint beszívják azt a nedvességet, amit a friss gyümölcsök esetleg kieresztenek. A friss és aszalt gyümölcsök arányával tudod szabályozni, hogy mennyire legyen édes a nyers süti. Jön még két édes szósz, úgyhogy ezt a réteget biztosan nem kell édesíteni.
A rács: Készítünk kétféle édes szószt, egy csokist és egy vaníliást, és az egyiket keresztben, a másikat hosszában csurgatjuk rá a gyümölcsökre úgy, hogy maradjon befedetlen rész, és látszódjanak a gyümölcsök is. (készíthetünk másféle ízesítésű krémeket is, az egyik világos, a másik sötétebb legyen, hogy eltérjen a kétféle „csík” a rácsban).

Az így kapott rácsos sütire tehetünk menta leveleket, potyogtathatunk rá aszalt gyümölcsöket.
A csokis szószt datolyalekvárral édesítjük, a fehér szószt valamilyen természetes édesítővel

Rácsos nyers süti
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 peremes tálca vagy tepsi
Összetevők
Az alaphoz
- 30 dkg mazsola beáztatva,
- 30 dkg őrölt mandula
- 1 kávéskanál só
Gyümölcsösréteg:
- kb 1 kg felvágott gyümölcs és aszalt gyümölcs vegyesen, pl 30 dkg alma, 30 dkg banán, 20 dkg földieper, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt áfonya
Kakaós krém:
- 30 dkg datolyalekvár (beáztatott datolya elturmixolva)
- 1,5 dl kókuszkrém
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Vaníliás krém:
- 20 dkg kesudió
- 1 nagyobb darab alma
- kb 1 dl víz
- 1-2 evőkanál agavé szirup vagy más növényi édesítőszer
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál vaníliapor
Elkészítés
- Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben jól összedolgozzuk, és egy kb 35×45 cm-es tálcán vagy tepsiben szétterítjük, egyenletesen lelapítjuk egy kanál hátuljával
- Erre ráhalmozzuk a kockára vágott gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket, ezeket is kicsit belenyomkodhatjuk a tenyerünkkel az alapba.
- Elkészítjük turmixgépben a kétféle öntetet, és csíkokban rácsurgatjuk a gyümölcsös rétegre.
- Jó tanács: ha először a vaníliás krémet készítjük el, akkor utána nem kell elmosni a turmixgépet, mehet abba a datolyapép és a kakaópor, kókuszkrém… hiszen ez a sötétebb… az ízének meg amúgy sem árt egy csepp kesu meg vanília
- Hagyjuk egy fél órát állni, lehetőleg hűvös helyen, kamrában vagy hűtőszekrényben, utána kockákra vágjuk, mentalevelekkel, aszalt gyümölcsökkel megszórjuk és úgy tálaljuk.