Kánikulában nem lehet csokizni, mert szoba hőmérsékleten megolvad, folyik… De most! Eljött az ideje a csokitallér készítésnek! Csokira fel!
Ha jófajta csokit használsz, amiben nincs semmi más, csak a kakaóbab… (találtam egy ilyen kakaómasszát: Bio perui kakaómassza tallér), akkor ez egy kifejezetten egészséges édesség. A kakaó a peruiak szerint az „istenek eledele”. Ezzel egyet kell, hogy értsek. (az ipar tette a csokit egészségtelenné, a hozzáadott cukor, és egyéb adalékanyagokkal)
A csokitallér, a kakaó jótékony hatásai:
- Jó közérzetet, frissességet biztosít
- Támogatja az egészséges szív-és érrendszert
- Csökkenteni a depressziót
- Stresszoldó hatású
- Gyulladásgátló hatású
- Csökkenti a vércukorszintet
- Elősegíti a az egészséges bőrt, körmöt és hajat
- Használható bőr problémák leküzdésére, beleértve az ekcémát és a pikkelysömört
Én ezt a kakaó masszát szoktam vásárolni, mert nincs benne hozzáadott… semmi. Összetevők: 100% bio hántolt kakaóbab (theobroma cacao)

Régen kakaóvajból és kakaóporból magam kevertem a csokit, de amióta ismerem ezt a tallért, azóta csak ezt használom. Ha kóstoláskor úgy érzed, hogy édesíteni kell, akkor a megolvasztott kakaó masszát úgy édesíted, ahogy TE szeretnéd!
A legegyszerűbb és legszebb édesség. Recept nincs, mert minden csokitallér más és más, attól függően, hogy milyen alapanyagaid vannak.
Annál színesebb, minél többféle magod, aszalt gyümölcsöd van otthon. Annál egészségesebb, minél jobb fajta csokit választasz hozzá. A fenti kakaómasszán kívül nagyon sok lehetőséged van, keress egy jófajta bio csokit, tej és cukor nélkül!

A csokitallér alapja a csokoládé, amit gőz fölött megolvasztunk. Ha nagyon keserű a csoki, akkor ilyen olvasztott állapotban keverhetünk hozzá rizs vagy agave szirupot, egy pár csepp stéviát. De ha sok aszalt gyümölcs kerül a tetejére, akkor az is édesíteni fogja.
Ami a tetejére kerül, az pedig minden földi jó, amit a kamránk rejt. Nézzük, mik lehetnek: dió, mandula, kesudió, tökmag, barna és sárga lenmag, szezámmag, aszalt hajdina csíra, kókuszreszelék… A gyümölcsöket is színesen válogassuk össze: aszalt meggy, datolya, aszalt áfonya, mazsola, goji bogyó, aszalt sárgabarack, aszalt szilva….
Elkészítés: Tapadásmentes szilikon lapra evőkanállal kis kupacokat öntünk a frissen megolvasztott, kész csokiból, és mielőtt megkötne, rászórjuk a különböző magokat, aszalt gyümölcsöket. Javaslom ezeket már előre odakészíteni, ne akkor kelljen felkutatni, darabolni…
Az így elkészített kupacokkal teli lapot hideg helyre tesszük, amíg a csoki megdermed. Levesszük a tapadásmentes lapról, és jól zárható dobozba tesszük a fogyasztásig. Nem csak a gyerekek kedvence!