Tofukrém, vagy tofurántotta, lehet kencének használni, de villával is lehet fogyasztani kenyérrel, sok sok zöldséggel. Pirítósra, vagy sós palacsintába töltve is nagyon izgalmas, új élmény.

Mi is az a tofu? A tofu (magyarul: szójatúró, szójababsajt) kínai eredetű élelmiszer, melyet a szójababból kinyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Magyarul szójababsajtnak is nevezik. (wikipedia)

A növényi konyha közkedvelt alapanyaga a tofu, magas a fehérjetartalma, ugyanakkor zsír nincs benne, kalóriaszegény. Ásványi anyagokban gazdag, sok benne az antioxidáns. Szeretjük, mert az állaga sokféle étel készítésére teszi alkalmassá, íze pedig önmagában nincs. Így lehet sós és édes ételekhez is használni.
A tofurántotta receptjében a tofunk kívül használunk még kesudiót. A kesudió szintén egy közkedvelt alapanyag, sok sok előnyös tulajdonsággal. Ennél a receptnél kis mennyiségű kesudiót kell krémesíteni, ezért érdemes inkább kesuvajat használni.

Mi a kesuvaj? Kesudióból készült krém, semmi más nincs benne, csak a kesudió. Miért érdemes kesuvajat csinálni otthon? Az a helyzet, hogy a kesudió krémesítéséhez kell egy mennyiség. Két marék kesudiót nem tudsz krémesíteni, mert az egész a turmixgép falára ragad, és csak pörög a kés, és nem történik semmi. De ha egyszerre 30-40 dkg kesudióból turmixolsz (víz nélkül) egy sűrű krémet, ami sokáig eltartható, abból csak előveszel egy két kanállal, és már használhatod is. nem kell már a krémesítéssel foglalkozni. (úgy képzeld el, hogy olyan, mint a mogyoróvaj, vagy tahini, csak kesudióból) Hogyan kell kesuvajat készíteni, útmutató lépésről lépésre!

Tofurántotta
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg tofu (ez egy tömb általában)
- 1 teáskanál kurkuma,
- 2-3 evőkanál sörélesztő pehely,
- só, bors, pirospaprika,
- 8-10 dkg kesudió (vagy két kanál kesuvaj)
- 1 csipet fekete só (a kénes, tojásos íze miatt, de ha nincs, az sem baj)
- tisztított víz
Elkészítés
- A tofut nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy szétmorzsoljuk, villával szétnyomkodjuk.
- A kesudiót a többi hozzávalóval (tofut nem) simára turmixoljuk, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy egy sűrű, tejfölszerű anyagot kapjunk.
- Ha kesuvajat használunk, nem is kell turmixgép, csak egy kevés vízzel elkeverjük a többi hozzávalóval egy kézi habverő vagy egy villa segítségével
- Összekeverjük a széttört tofuval, snidlinget vágunk bele, és készen is van.