Banános roppanós csokitorta sok sok gyümölccsel!

1.7K

Nagy kedvenc ez a könnyű csokitorta. Egyszerű, mert csak egyetlen massza alkotja, ugyanakkor gyönyörűen lehet díszíteni, csurgathatunk rá frissen készített házi csokoládét, és színes friss gyümölcsökkel lehet még feldobni. És mitől roppanós? Igen, a rádermedt csoki a tetején roppanós lesz, ha hidegen tálalod.

A csokitortához datolyalekvárt fogunk használni. Ha még nem készítettél datolyalekvárt, itt az ideje, nagyon egyszerű, a datolyalekvár receptjéért kattints ide! Érdemes belőle többet készíteni, eláll a hűtőszekrényben, és nagyon sok helyen lehet alternatív (egészséges) édesítőként használni.

A receptben találkozunk még egy különleges alapanyaggal, ez az agar agar. Ez egy növényi megfelelője a zselatinnak. A felhasználása is hasonló, forrásban lévő vízbe rakjuk, habosodásig keverjük, majd beleturmixoljuk abba a masszába, amit szeretnénk vele zselésíteni. A csokiréteg nem lesz zselés, csak azt érjük el vele, hogy amikor kinyitjuk a tortaformát, akkor nem fog kifolyni a massza, hanem szépen lehet szeletelni.

Házi készítésű csoki. Majd erről is lesz egy külön önálló recept, addig is: megolvasztunk kakaóvajat, és kakaóport, és valamilyen édesítőszert (stéviát, agave vagy rizsszirupot) keverünk hozzá. Ha ez nehézkesnek tűnik, akkor vegyünk valamilyen egyszerű tejmentes csokoládét, olvasszuk meg, és azt csurgassuk a torta tetejére. Nem kell teljesen befedni, itt az a lényeg, hogy látszódjon a csoki útja, főleg, ahogy folyik, és úgy dermed meg, látszódjanak a csurgások 🙂

A csokitorta díszítése: A gyümölcsöket lehet mandala formában szimmetrikusan elhelyezni, de lehet így is, ahogy fotón van, szépen halomban… jöhetnek aszalt gyümölcsök is, légy kreatív!

Banános csokitorta

Egy krémes, kakaós massza alkotja ezt a tortát, a tetején friss házi csoki, és sok sok gyümölcs
Teljes Idő 30 perc

Készülékek

  • 1 18 cm-es tortaforma
  • 1 Turmixgép
  • 1 kis nyeles lábas
  • 1 kézi habverő

Összetevők

Az alaphoz:

  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg zabpehely
  • 10 dkg datolyalekvár (vagy beáztatott, vagy puha datolya)
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

  • 20 dkg kesudió
  • 30 dkg datolyalekvár (vagy beáztatott, vagy puha datolya)
  • 1 teáskanál vanília őrlemény
  • 2 darab érett, édes banán
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál agar agar por
  • 1 dl víz

Díszítés

  • 1 dl házi készítésű, vagy olvasztott csokoládé
  • gyümülcsök vegyesen.

Elkészítés

  • A csatos tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Sütni nem fogunk, de így maszatolás nélkül ki tudjuk venni a tortát a formából.
  • Az alaphoz a zabpelyhet ósszekeverjük a kókuszreszelékkel, az áztatott vagy puha datolyával, sóval, kakaóporral. Lenyomkodjuk a tortaforma aljára. Egy kanál hátuljával egyenesre húzzuk.
  • A krém összetevőit (az agar agar és a hozzá tartozó víz kivételével) simára turmixoljuk. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen.
  • Egy kis lábasban felforraljuk az 1 dl vizet, és beleszórjuk az agar agar port. Kézi habverővel habosra keverjük kb fél percig, majd a tűzről levéve, folyamatos keverés mellett lehűtjük kb 60 fokosra, és hozzáturmixoljuk a csokimasszához.
  • Ezután beletöltjük a tortaformába, és egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Elkészítjük a nyers csokit (vagy ha már készen van, akkor felolvasztjuk). A tortáról levesszük a keretet, és kanállal a torta széléhez csurgatjuk. Nem baj, ha itt-ott lefolyik a szélén… sőt.
  • Friss és aszalt gyümölcsöket pakolunk a tetejére, visszatesszük tálalásig a hűtőszekrénybe.
Fogás: Dessert
Konyha: nyers
Kulcsszó: csoki, gyümölcsök, kakaó, nyers torta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close