Sós palacsinta cukkiniből! Nem sütjük, csak aszaljuk!

869

Az aszalt sós palacsinta azért fantasztikus, mert remekül meg lehet tölteni nyers finomságokkal. Ropogós zöldségek, magtejföl, csírák… feltekerjük és készen is vagyunk. A sós palacsintát meg lehet aszalni előre, és amikor szükség van rá, akkor az elkészítés már csak pár perc…

sós palacsinta
A hámozatlan cukkinitől lett zöld, és a kendermagtól pöttyös!

Persze csak akkor, ha már unod a salátát, és valami változatosságra vágysz.

Ezt a sós palacsintát aszalni kell. Ha szeretnél jobban elmélyedni az aszalás rejtelmeibe, akkor ezt a cikket ajánlom: Aszaljunk otthon! Mini tanfolyam

Egy hasonló sós palacsintát mutattam már, az hajdinából készült.

Milyen az a nyers sós palacsinta? Vékony, rugalmas, olyan kenyérféle. Úgy tud működni, mintha szendvics lenne, azaz száraz kézzel lehet lédúsabb zöldségeket enni esetleg valamilyen szósszal.

Az összetevők között meg kell említeni az őrölt sárga lenmagot, ami azért sárga, hogy világos maradjon a tészta.

sós palacsinta
Őrölt arany lenmag

Ennél a sós palacsintánál hántolt kendermagot használtunk, de durvára vágott napraforgó mag is megfelelő, ha nincs otthon kendermag. De ha van kendermagod, csak eddig nem tudtad, hogy hogyan használd fel, akkor ez az aszalt lap egy nagyon jó alkalom arra, hogy elkészítsd! A kendermagot nem kell aktiválni, mert alacsony fitintartalmú és könnyen emészthető, de ha napraforgómagot használsz, azt mindenképpen aktiválni kell.

sós palacsinta
hántolt kendermag

Egy fontos összetevő még az utifűmaghéj. Ez egy természetes állomány javító, segít abban, hogy stabilabb legyen a palacsinta.

A cukkinis sós palacsintát így töltöttük meg!

Cukkinis sós palacsinta

Cukkiniből és magokból gyúrtuk ezt a masszát, amiből egy kerek lapot aszaltunk.
Teljes Idő 2 óra 20 perc
Fogás Kenyér
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 aszalógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 1 darab cukkíni (hámozva vagy héjastul) (én régebben tökből készítettem, úgy emlékszem azzal is működik)
  • 1 kanál frissen facsart citromlé
  • pici só, és ízesíteni különféle fűszerek (ha szeretnéd, hogy az íze semleges maradjon, akkor nem kell bele más. De kísérletezhetsz különféle ízesítésekkel, olaszos, indiai, magyaros, stb.
  • kb. 1 csésze őrölt lenmag
  • 1 kanál utifűmaghéj
  • 1 kanál hántolt kendermag (vagy tört napraforgómag)

Elkészítés
 

  • A cukkínit a citromlével, sóval, fűszerekkel péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk az utifűmaghéjt, és a hántolt kendermagot.
  • Ezután kanalanként hozzáadunk annyi sárga lenmagot, hogy egy sűrű, tésztaszerű állagot kapjunk. Azért nem írtam pontos mennyiséget, mert ez függ a cukkíni méretétől, attól, hogy mennyire volt lédús, stb.
  • Jól elkeverjük a cukkíni masszát a lenmaggal, és aszalógép tapadásmentes lapján kerek formára kiterítjük. A fenti mennyiség 1 palacsintára elég.
  • 50 fokon kezdjük az aszalást, 4-5 óra után megfordítjuk, majd még aszaljuk 5-6 órát 45 fokon. Vigyázzunk, hogy ne legyen teljesen száraz, nehogy krékerré szárítsuk! Akkor jó, ha már nem ragad, de még rugalmas annyira, hogy össze lehessen tekerni.

Megjegyzések

Egy trükk: mielőtt teljesen készen lenne, tekerjük fel, és úgy tegyük vissza az aszalógépbe. Így ezt a formát fogja megjegyezni, és betöltés után nem akar majd folyton kitekeredni, hanem palacsintában marad.
Kulcsszó cukkini, kendermag, lenmag, utifűmaghéj
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close