Menj Vissza

Cukkinis sós palacsinta

Cukkiniből és magokból gyúrtuk ezt a masszát, amiből egy kerek lapot aszaltunk.
Teljes Idő 2 óra 20 perc
Fogás Kenyér
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 aszalógép
  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 1 darab cukkíni (hámozva vagy héjastul) (én régebben tökből készítettem, úgy emlékszem azzal is működik)
  • 1 kanál frissen facsart citromlé
  • pici só, és ízesíteni különféle fűszerek (ha szeretnéd, hogy az íze semleges maradjon, akkor nem kell bele más. De kísérletezhetsz különféle ízesítésekkel, olaszos, indiai, magyaros, stb.
  • kb. 1 csésze őrölt lenmag
  • 1 kanál utifűmaghéj
  • 1 kanál hántolt kendermag (vagy tört napraforgómag)

Elkészítés
 

  • A cukkínit a citromlével, sóval, fűszerekkel péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk az utifűmaghéjt, és a hántolt kendermagot.
  • Ezután kanalanként hozzáadunk annyi sárga lenmagot, hogy egy sűrű, tésztaszerű állagot kapjunk. Azért nem írtam pontos mennyiséget, mert ez függ a cukkíni méretétől, attól, hogy mennyire volt lédús, stb.
  • Jól elkeverjük a cukkíni masszát a lenmaggal, és aszalógép tapadásmentes lapján kerek formára kiterítjük. A fenti mennyiség 1 palacsintára elég.
  • 50 fokon kezdjük az aszalást, 4-5 óra után megfordítjuk, majd még aszaljuk 5-6 órát 45 fokon. Vigyázzunk, hogy ne legyen teljesen száraz, nehogy krékerré szárítsuk! Akkor jó, ha már nem ragad, de még rugalmas annyira, hogy össze lehessen tekerni.

Megjegyzések

Egy trükk: mielőtt teljesen készen lenne, tekerjük fel, és úgy tegyük vissza az aszalógépbe. Így ezt a formát fogja megjegyezni, és betöltés után nem akar majd folyton kitekeredni, hanem palacsintában marad.
Kulcsszó cukkini, kendermag, lenmag, utifűmaghéj