Zöldséges kosárka, aszalt alapon valódi ízbomba!

781

Főszereplő a zöldséges kosárka, amit előre el lehet készíteni, mert hűtőszekrényben akár több hétig is eláll. Amikor meg szükség van rá, csak elő kell venni, és akkor meg lehet tölteni bármivel, most ehhez is adunk ötletet.

Ha hagyományosabb konyhát vezetsz, akkor akár meg is sütheted ezt a kosárkát, és bármilyen lágy, kenhető növényi sajttal, vagy hummusszal, salátával meg tudod pakolni, nagy kedvenc lesz egy vendégváró asztalon.

Az alaphoz aktivált magokat használunk, a legfinomabb dióval, de napraforgómaggal is működik. A hajdina csírától nem kell megijedni, helyettesíthető zabpehellyel. A hajdina, vagy más olajmentes mag, gabona javítja a szénhidrát-zsír arányt, így könnyebben lesz emészthető az étel. Ha mégis hajdina csírát használsz, akkor gondoskodsz arról, hogy magas enzimtartalmú legyen az aszalvány.

Szükség lesz egy formára, amibe bele tudod nyomkodni a diós-zöldséges masszát. Ez ideális esetben egy tenyérnyi, kerek forma, körben egy peremmel.

zöldséges kosárka
Zöldséges massza belenyomkodva a sütőformába

Ha nincs ilyen formád, akkor te magad is megformázhatod a korongokat az aszalógép tapadásmentes lapján (vagy akár sütőpapíron is).

zöldséges kosárka aszalás előtt
Kézzel formázott korong, ha nincs sütőformánk. Itt még aszalás előtt.

Aszalás

Ha még nem aszaltál, és érdekel, hogy miért és hogyan aszalunk, akkor olvasd el az aszalós mini-tanfolyamunkat! Aszalással rengeteg gyönyörűséges finomságot lehet készíteni, egy teljesen új világ! És hogy miért nem sütünk? Sütünk is, de az aszalás egy kíméletes konyhatechnika, amivel az értékes tápanyagok nem sülnek, nem pusztulnak el.

Ha nem szeretnél most egy új konyhatechnikát kipróbálni, de tetszik a kosárka, akkor 180 fokon 20 percig (vagy amíg szárazra nem sül) kipróbálhatod megsütni a zöldség korongokat!

Így néznek ki a zöldséges kosárka aszalás (vagy sütés után):

zöldséges kosárka aszalás után
Zöldséges kosárkák megaszalva. Teljesen száraz, ropogós

Tárolás

A szárazra aszalt (vagy sütött) kosárkákat zárt edényben néhány hétig tudjuk tárolni. Azért javaslom a hűtőszekrényt, mert a konyhában-kamrában a molylepkék gyorsan megtalálják, és előszeretettel petéznek bele. Ha időközben felpuhul (ez természetes, ha a levegőből a nedvességet magába szívja), akkor egy fél órára betesszük 50 fokos aszalógépbe vagy sütőbe résnyire nyitott ajtónál.

A zöldséges kosárka felhasználása

Ezeket a kosárkákat szendvics alapként használhatod, bármilyen töltelékkel. Mi most egy kesukrém és egy lédús zöldséges feltétet mutatunk meg, de egy kevés fantáziával más megoldások is lehetnek. Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy milyen alapanyagok vannak otthon.

Zöldséges kesukrém: azért készítjük kesudióból, hogy finom, krémes legyen. Itt fontos, hogy szép fehér maradjon, ezért petrezselyem gyökeret tettünk a kesudióhoz. Ha kesudió helyett kesuvajat használunk, sokkal gyorsabban elkészül, és krémesebb lesz.

Paprika saláta: Egy kicsit darabos, paprikás, almás saláta, ami ízében, és állagában is illik ehhez az összeállításhoz (alap+kesuszósz+saláta). Fontos, hogy az alapízek megjelenjenek: sós, édes, savanyú, csípős.

Tálalás: a zöldséges kosárka tetején a petrezselyem levélke, lilahagyma és a olajbogyó is a „keserű” ízt jeleníti meg, emiatt fontos, hogy legalább az egyik megjelenjen az étel tetején. (vagyis fontos szerepe van, nem CSAK díszítés)

Zöldséges kosárkák

Zöldségekből és dióból készült aszalvány, amire tetszőlegesen lehet krémeket, feltéteket pakolni
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 aszalógép
  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép
  • 1 sütőforma opcionális

Összetevők
  

Zöldséges kosárkák

  • 20 dkg aktivált dió (vagy napraforgómag)
  • 10 dkg csíráztatott hajdina
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors ízlés szerint

Zöldséges kesukrém

  • 10 dkg kesudió (vagy kesuvaj)
  • 6 dkg fehérrépa lereszelve
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál
  • kb. 1 dl víz

Paprika saláta (feltét)

  • 2 darab piros kaliforniai paprika
  • 1 kisebb alma
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • csipet só,csipet chili

Elkészítés
 

Zöldséges kosárkák

  • A hozzávalókat aprítógépben finomra dolgozzuk, és tenyérnyi kis korongokat formázunk a masszából. Használhatunk kész sütőformát.
  • Aszalógépben 10-12 óra alatt szárazra aszaljuk. Lehet azonnal tölteni és fogyasztani, de hűtőszekrényben 2-3 hétig eláll.

Zöldséges kesukrém

  • A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk, egy sűrű, tejfölszerű szószt kapunk. Gyorsabban készen vagyunk, ha kesuvajat használunk.

Paprika saláta (feltét)

  • A töltelékhez a hozzávalókat konyhai aprítógépben darabosra aprítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl pépes, maradjon inkább darabos. Az ízesítésnél fontos, hogy egyszerre legyen édes, savanyú, sós és csípős.

Összeállítás

  • Az alapokat tálra rakjuk, ráhalmozunk egy kevés kesukrémet, majd 2 kanál lecsepegtetett paprika-tölteléket.  Petrezselyemmel, lilahagymával, olajbogyóval díszítjük.
Kulcsszó aktivált dió, kesuszósz, zöldségek
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close