Kitűnő nyári édesség ez a citromtorta, nem csak finom, de üdítően frissítő, és elég nehéz abbahagyni. A citromos krém alapja az avokádó, és hihetetlenül sok citromlé. Az édesítésről is gondoskodni kell, itt lehet rizsszirupot, agave szirupot, vagy más természetes édesítést lehet használni. A datolya elrontaná ezt a szép avokádó-zöld színt!
A torta krémjét utifűmag héj fogja megzselésíteni, illetve összetartani, hogy ne folyjon ki a tortaformából. Segítségével szépen szeletelhető lesz a torta, miután kivettük a torta gyűrűből.
Ez a mennyiség egy 18x18cm tortaformához elég. Ha nagyobb tortaformát használsz, akkor megnövelheted a mennyiségeket, vagy ugyanezekkel a mennyiségekkel egy vékonyabb, alacsonyabb tortát fogsz kapni.
A tortához aktivált diót használunk. A magok aktiválásáról itt olvashatsz bővebben.


Avokádós citrom torta
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
Az alaphoz
- 10 dkg aktivált dió
- 10 dkg datolyalekvár
- 1 evőkanál kakaópor
- csipet só
A töltelékhez
- 3 közepes avokádó érett legyen!
- 3 darab citrom leve
- 2 evőkanál kókuszkrém
- 2 evőkanál agave szirup vagy más természetes édesítőszer
- 1 púpos evőkanál utifűmag héj
A tetejére
- 10 dkg kesudió (vagy ugyanennyi kesuvaj)
- 1 evőkanál kókuszkrém
- 1 evőkanál agave szirup
- 1 dl víz
Elkészítés
- Az alaphoz először a diót durvára daráljuk, majd a datolyalekvárral és a kakaóval együtt masszává gyúrjuk. (ha van konyhai aprítógéped, akkor mindent tegyél bele, és addig keverd, amíg az egész egybe nem áll egy masszává) Ezt a csokis masszát terítsd szét egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt tortaforma alján.
- A töltelékhez az avokádót tedd turmixgépbe, és keverd hozzá a többi hozzávalót is. Öntsd rá az alapra, és tedd hűtőszekrénybe legalább 1 órára. A hozzávalók között nagyon fontos a kókuszkrém és a psyllium husk, ezek gondoskodnak arról, hogy ne legyen folyós a massza, összeálljon, amikor felvágod a tortát.
- A tetejére keverd ki a kesudió krémet a turmixgépeddel, és azt is simítsd el a torta tetején. Ha van kesuvajad, akkor gép nélkül is ki tudod keverni a kesukrémet, az édesítővel és a kókuszkrémmel kezdd el kézi habverővel (vagy csak villával) keverni, és a vizet fokozatosan add hozzá a kívánt állag eléréséig. Ha kész a kesukrém, simítsd el a torta tetején, és tedd hűtőszekrénybe.
- Díszítsd citrom karikákkal, ribizlivel, menta levelekkel.