Talán ez a leggyakoribb kérdés, amit az ismerőseim feltesznek nekem. Milyen lényerő gépet érdemes megvenni, ami nem túl drága, és mégis elvégzi a feladatát ? Először is tisztázni kell, hogy mi is ez a feladat pontosan! Először is tudjuk-e pontosan, mi a különbség a turmix ital és a szűrt lé között?

Lényerő gépet akkor használunk, ha szűrt levet, vagyis juice-t szeretnénk készíteni. A lényerő gép feladata, hogy a zöldségből, gyümölcsből kiválassza a lét, a folyadékot. A rostokat (lehetőleg minél szárazabb állapotban) pedig egy tartályban összegyűjtse. Minél tisztább a szűrt lé, és minél szárazabb a kidobott növényi rost, annál hatékonyabb a lényerő gépünk.
Lassú prés vagy gyümölcscentrifuga? Melyik lényerő gép a jobb?
Alapvetően kétféle eljárás létezik. Az egyik a lassú préselés, amikor két egymás felé forduló henger között a gép összepréseli a zöldséget (gyümölcsöt), és az így kifolyó zöldséglét felfogja egy kancsóban, a rostokat pedig egy másik tartályban összegyűjti. A másik módszert pedig a gyümölcscentrifuga használja, nagy sebességgel forgat egy reszelőt, amivel széttrancsírozza a zöldséget, és a centrifugális erőt kihasználva, a rostok kirepülnek egy tartályba, a lé pedig beömlik egy kancsóba. A gyümölcscentrifuga viszonylag gyorsan dolgozik.
A híresztelésekkel ellentétben a gyümölcscentrifuga nem forrósítja fel a zöldséget, és a vele készült lé egyáltalán nem veszít az értékéből, pusztán amiatt, hogy nem lassan, hanem gyorsan történik a lényerés. Ezt a lassú prés gépek forgalmazói hangoztatják előszeretettel, hogy „míg a lassú prés kíméletesen présel, a centrifuga szétroncsolja a sejteket… stb… ”

Ez egy vízszintes tengelyű, professzionális lassú prés, pici betöltő nyílással, lassan, kíméletesen préseli össze a beletett zöldséget, gyümölcsöt. Nem csak a gép professzionális, hanem az ára is elég húzós.

Egy modernebb változat, függőleges tengelyű lassú prés, nagy betöltő nyílással, továbbra is lassan dolgozik, szinte kisajtolja a rostok közül a levet. A rostok egy másik nyíláson távoznak. Ez a típus árban már elérhetőbb a háztartásoknak, és nagy előnye, hogy nem kell apróra vágni a zöldségeket, mert jó nagy a betöltő nyílása.

És itt a gyümölcscentrifuga, nagy betöltő nyílással, kivárható sebességgel (sőt kifejezetten gyorsan) dolgozik.
NEM melegszik fel az ital a súrlódástól, ugyanolyan hideg, mint a zöldség, amit beleteszünk. Nagy a betöltő nyílása, így nem megy el az idő a zöldségek darabolásával.
Viszont könnyű szétszedni, mosogatni.
Hogy melyik gép mennyire hatékony, azt sajnos az ára dönti el. Az olcsóbb gépekkel (próbáltam többet is) csak bajlódik az ember: a lében nagyon sok darabos rost marad, újra le kell szűrni. A rostok pedig szinte tocsognak a létől.
A drága gépekkel könnyű dolgozni, de nagyobb mennyiségnél már itt is van egy határ, kb 1 kg zöldség után már elkezdenek kevésbé hatékonyak lenni. Ilyenkor szét kell szedni, kipucolni, tisztítani, majd újra összerakni és lehet folytatni a munkát.
Két azonos árkategóriába eső gépet teszteltek a Telex munkatársai, egy gyümölcscentrifugát és egy prést. Az eredmény tanulságos és itt olvasható!
Akinek van lényerő gépe, javaslom, hogy próbálja ki, hogy a visszamaradt pépet kevés vízzel tegye turmixgépbe, és utána szűrje le egy szűrőzsákkal. Sok sok értékes lét lehet még így kinyerni abból a pépből, amit a gép (bármelyik) kidobásra ítélt.
Mi az a szűrőzsák? olvasd el ezt: Szűrőzsák, a nélkülözhetetlen eszköz