Nem is létezhet igazi húsvét fonott kalács nélkül, igaz?
Ez a kalács nemcsak a látványával, hanem a tiszta, természetes ízeivel is ünnepi hangulatot varázsol az asztalra. Mandula, kesudió és alma tökéletes harmóniája ölelkezik egy illatos, fűszeres tésztává, amit aztán három ágból finoman befonunk – akár a hagyományos kalácsot, csak épp sütés nélkül, élő, tápláló formában.
A kakaós változat külön kis meglepetés: egyszerre játékos és elegáns.
Ez a recept azoknak szól, akik szeretnék megőrizni az ünnepek melegségét a nyers konyha könnyedségével. Szeretettel, tudatossággal készült – kívül-belül táplál.


Néhány szó az összetevőkről:
Aktivált vagy blansírozott mandula: A magokat nem esszük nyersen, mert egy enzimgátló anyag van bennük, amiket nehezen tudunk megemészteni, emiatt vagy hőkezelni, vagy aktiválni kell őket. Ha fontos, hogy nyers legyen a mandula, amit használunk, (az enzimek miatt), akkor héjas mandulát vegyünk, és aktiváljuk (beáztatjuk 8-10 órára, majd megaszaljuk). Ha nem fontos számunkra, hogy nyers legyen a mandula, akkor pedig a blansírozott mandulát használjuk.
Kesudió: a kesudió nem nyers, hiába a nyerskonyha egyik legfinomabb alapanyaga. Olvasd el, mit érdemes tudni a kesudióról!

Hajdina liszt vagy zabpehely liszt: ha van otthon csíráztatott, aszalt hajdina, akkor az a legjobb, ha azt finomra őrlöd, és azt használod. Ha nincs, akkor zabpelyhet őrölj finomra, és azt tedd a tésztába. A lényeg, hogy legyen benne valami, ami nem olajos mag, hanem szénhidrát, így nem lesz annyira tömény, zsíros a nyers süti.
Az alma elsősorban a tészta állagát hivatott beállítani, másodsorban pedig édesíti a tésztát. Kóstold, ha nem elég édes, akkor pár csepp stéviát, vagy más természetes édesítőszert adj a tésztához.
Utifűmaghéj: A tészta szilárdítása a feladata, az almától kicsit lágy lesz, az utifűmaghéjtól pedig stabil. A felszínét is ezzel szórjuk be, hogy ne tapadjon a kezünkhöz.
Reszelt citromhéj: Mindig olyan citromot használjunk, ami ökológiai termesztésből származik, és nincs a héja vegyileg kezelve.
Vanília por: a vanília rúd belseje megőrölve, teljesen természetes ízesítő. Ezzel szemben a mesterséges úton előállított etil-vanilin (a vaníliás cukorban) csupán egyetlen összetevője annak a több száz illat- és ízanyagnak, amit a valódi vanília tartalmaz. Bár intenzív, de nem élő, nem teljes, és nem ajánlott, ha a tudatosság, a tisztaság és a test valódi táplálása a célunk.

Nyers vegán fonott kalács
Összetevők
- 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula finomra őrölve
- 10 dkg őrölt kesudió
- 10 dkg őrölt aszalt-csíráztatott hajdina (vagy zabpehely)
- 1 teáskanál vanília por
- 3 csepp étkezési citromolaj vagy 1 bio citrom reszelt héja
- 1 darab hámozott, kimagozott alma
- 1-2 kanál utifűmaghéj
- kakaópor
Elkészítés
- Az őrölt magokat összekeverjük a vaníliával, az almát pedig pépesre turmixoljuk.
- Az almapépet hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz és egy jól formázható masszát gyúrunk belőle. Ha nagyon száraz, akkor még almapépet teszünk hozzá, ha túl lágy, akkor utifűmaghéjt.
- Egyforma gombócokat szaggatunk a tésztából, amiket utifűmaghéjjal szórt gyúródeszkán vékony csíkokká formázunk. Ezekből hármat összefogunk, és összefonjuk a fonott kalácsot. Ezeket a csíkokat is színezhetjük például kakaóporral, így készül a kakaós fonott kalács.
- A megfont kalácsokat aszalógépbe vagy sütőbe tesszük, ez utóbbinál kapcsoljunk a legalacsonyabb fokozatra és ujjnyira hagyjuk nyitva a sütő ajtaját. 1 órán keresztül szikkasztjuk, szárítjuk 50-60 fokon. Nem kell aggódni, elég nagy a nedvességtartalma ahhoz, hogy a párolgás miatti hőfelvétel miatt a kalácsunk hőmérséklete nem fogja meghaladni a 42 fokot. Akkor van készen, ha kívül már megfogható, száraz, de belül még puha, krémes, nedves. Ne szárítsuk ki teljesen.