Menj Vissza

Nyers vegán fonott kalács

Nyers vegán fonott kalács
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Összetevők
  

  • 10 dkg aktivált vagy blansírozott mandula finomra őrölve
  • 10 dkg őrölt kesudió 
  • 10 dkg őrölt aszalt-csíráztatott hajdina  (vagy zabpehely)
  • 1 teáskanál vanília por 
  • 3 csepp étkezési citromolaj vagy 1 bio citrom reszelt héja  
  • 1 darab hámozott, kimagozott alma  
  • 1-2 kanál utifűmaghéj
  • kakaópor

Elkészítés
 

  • Az őrölt magokat összekeverjük a vaníliával, az almát pedig pépesre turmixoljuk.
  • Az almapépet hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz és egy jól formázható masszát gyúrunk belőle. Ha nagyon száraz, akkor még almapépet teszünk hozzá, ha túl lágy, akkor utifűmaghéjt.
  • Egyforma gombócokat szaggatunk a tésztából, amiket utifűmaghéjjal szórt gyúródeszkán vékony csíkokká formázunk. Ezekből hármat összefogunk, és összefonjuk a fonott kalácsot.  
    Ezeket a csíkokat is színezhetjük például kakaóporral, így készül a kakaós fonott kalács.  
  • A megfont kalácsokat aszalógépbe vagy sütőbe tesszük, ez utóbbinál kapcsoljunk a legalacsonyabb fokozatra és ujjnyira hagyjuk nyitva a sütő ajtaját. 1 órán keresztül szikkasztjuk, szárítjuk 50-60 fokon. Nem kell aggódni, elég nagy a nedvességtartalma ahhoz, hogy a párolgás miatti hőfelvétel miatt a kalácsunk hőmérséklete nem fogja meghaladni a 42 fokot.  
    Akkor van készen, ha kívül már megfogható, száraz, de belül még puha, krémes, nedves. Ne szárítsuk ki teljesen.