10 dkg aktivált vagy blansírozott mandulafinomra őrölve
10 dkg őrölt kesudió
10 dkg őrölt aszalt-csíráztatott hajdina (vagy zabpehely)
1 teáskanál vanília por
3 csepp étkezési citromolaj vagy 1 bio citrom reszelt héja
1 darabhámozott, kimagozott alma
1-2kanálutifűmaghéj
kakaópor
Elkészítés
Az őrölt magokat összekeverjük a vaníliával, az almát pedig pépesre turmixoljuk.
Az almapépet hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz és egy jól formázható masszát gyúrunk belőle. Ha nagyon száraz, akkor még almapépet teszünk hozzá, ha túl lágy, akkor utifűmaghéjt.
Egyforma gombócokat szaggatunk a tésztából, amiket utifűmaghéjjal szórt gyúródeszkán vékony csíkokká formázunk. Ezekből hármat összefogunk, és összefonjuk a fonott kalácsot. Ezeket a csíkokat is színezhetjük például kakaóporral, így készül a kakaós fonott kalács.
A megfont kalácsokat aszalógépbe vagy sütőbe tesszük, ez utóbbinál kapcsoljunk a legalacsonyabb fokozatra és ujjnyira hagyjuk nyitva a sütő ajtaját. 1 órán keresztül szikkasztjuk, szárítjuk 50-60 fokon. Nem kell aggódni, elég nagy a nedvességtartalma ahhoz, hogy a párolgás miatti hőfelvétel miatt a kalácsunk hőmérséklete nem fogja meghaladni a 42 fokot. Akkor van készen, ha kívül már megfogható, száraz, de belül még puha, krémes, nedves. Ne szárítsuk ki teljesen.