Ez a poharas krém bármilyen élő lekvárral elkészíthető akár sárgabarack, akár szilvalekvár alkalmas lehet. A csokis mogyoró réteg nem krém, hanem morzsás-darabos, ez feldobja ezt a poharas édességet.
Ennél a poharas krémnél egymást váltják az édes-krémes (ez a lekvár), a friss ropogós gyümölcsös (ez az almás fahéjas), és a száraz, morzsás (mogyorós-csokis) rétegek. A kétféle gyümölcs íz és a csoki íze az egyik nagyon jó összhang, a másik pedig a kétféle állag összhangja.
Tepsiben, vagy egy kisebb tálban is el lehet készíteni ezt az édességet. Nem lehet szeletelni, mert darabos, de kanállal ki lehet szedni poharakba. Nem lesz olyan szép, mint amikor eleve poharakba rétegezzük, viszont nagyobb mennyiség sokkal hamarabb készen van.

Élő, vagy nyers lekvár: bármilyen aszalt gyümölcsből pillanatok alatt készíthető nyers lekvár, felöntjük vízzel, és simára turmixoljuk.
Csokis-mogyorós morzsás réteg: ez akkor lesz finom, ha egyszerre tartalmaz egészen finom, lisztszerű morzsákat, és kicsit nagyobb darabokat is, amire olyan jó lesz ráharapni.
Édesítés: A mogyorós-kakaós réteghez olyan édesítőt kell használnunk, ami nem folyékony, mert a morzsás állagot szeretnénk megtartani. A kristályos szerkezetű édesítőszerek, mint a xilit, nyírfacukor finomítottak, feldolgozottak, és így nem támogatják a testünk helyes működését. Persze időnként megengedhető, de ha teheted, használj valami mást. A kis darabokra vágott szárított, magozott datolya jó lehet erre a célra, még színben is illik a barna réteghez! A különböző édesítési módszerekről – ITT – olvashatsz bővebben!

Áfonyás mogyorós poharas krém
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 reszelő
Összetevők
- 10 dkg aszalt áfonyából készített áfonya lekvár
- 10 dkg mogyoró
- 1 evőkanál cukrozatlan bio kakaópor
- 4-5 dkg jó minőségű bio keserű csokoládé (ez elhagyható)
- 3-4 darab aszalt datolya egészen apróra vágva
- 1 közepes alma
- 1 közepes banán
- csipet fahéj
Elkészítés
- Elkészítjük a lekvárt, aszalt gyümölcsöt kevés vízzel simára turmixolunk. Itt egy példa, hogyan.
- A mogyoró ¾ részét a kakaóporral, a kis kockákra darabolt csokival közepesen finomra daráljuk, majd hozzátesszük a maradék mogyorót és datolyát és már csak néhány másodpercig kapcsoljuk be a gépet. Így a mogyorós anyagunk egyszerre lesz finom szemcsés és lesznek benne közepes darabok is, ami a többi lekváros-pépes réteg között jól fog esni.
- Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a banánt villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a fahéjt és összekeverjük az almával.
- A poharakat előkészítjük: Először a csokis mogyorós réteg vékonyan, majd a lekvár jön, erre újabb csokis mogyoró. Erre rátesszük a banános alma felét, majd újabb mogyoró réteg következik. Ezt addig folytatjuk, amíg van hozzávaló. Frissen tálaljuk.