Aszalj gyümölcsöket otthon: próbáld ki az aszalt barackot!

359

Akár őszibarackot, vagy sárgabarackot, és a nektarint is ugyanígy lehet finomra megaszalni. A bolti aszalt barack biztosan tartalmaz mást is a barackon kívül. Olvasd csak el a csomagoláson feltüntetett összetevőket!

Az aszalás szerintem a legkíméletesebb tartósítási eljárás. Az aszalt gyümölcsök sokkal kisebb helyet foglalnak, jól zárható üvegben egy évig eltarthatók. Sokkal tovább nem érdemes, mert az idővel csökken a gyümölcsökben a vitamintartalom!

Ha még nem aszaltál, és vannak kérdéseid: milyen hőfokon, mennyi ideig kell aszalni, mi az aszalás lényege, mi a teendő, ha nincs aszalógéped… akkor olvasd el az aszalásról szóló mini tanfolyamunkat!

A felszeletelt barack még aszalás előtt

A barackot mosás és magozás után 1-2 mm vékony szeletekre vágjuk, és lyukacsos tálcán szétrakosgatva teljesen szárazra aszaljuk. Ha szép az idő, ki lehet tenni a napra, kihasználva a nap és a szél energiáját.  

Lehet tapadásmentes lapot is használni. Előnye, hogy a barack nem ragad bele a lyukakba. Hátránya, hogy csak felülről éri a levegő, és lassabban szárad. De ha menet közben megfordítjuk, akkor a barack mindenhol egyenletesen fog kiszáradni.

aszalt barack
Barack aszalás után

A teljesen kiszárított gyümölcs darabokat zárható üvegekbe töltjük, és hidegre tesszük.  

Felhasználási javaslat: turmixokba, műzlikbe, aszalt édességekbe, vagy ki lehet próbálni az aszalt sárgabarackból készült lekvárt!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close