Epres krémtorta

1.6K

A lelkesedésem ezzel a tortával kapcsolatban óriási, szinte határtalan… a legnagyobb kedvenc. Nem túl édes, ugyanakkor krémes és lágy. Lehet belőle akár több szeletet is enni, nem túl zsíros, hogy megfeküdje a gyomrunkat. Az értékes tápanyagok itt is érintetlenül, sértetlenül juthatnak be a szervezetünkbe, boldogítva minden egyes sejtünket!

eper krémtorta

Az agar agar egy különleges hozzávaló, ezzel érjük el, hogy az eperkrém megszilárduljon, vagyis a tortát szépen lehet szeletelni, ugyanakkor nem lesz tömény-zsíros. A nyers torták állagának beállítása egy nagyon fontos kérdés. Többféle módszer létezik, az előnyökről, hátrányokról egy összefoglaló cikkben olvashattok – ITT – !

epres krémtorta

Ha hozzáférhető friss eper, esetleg virágok is, akkor fordítsunk nagyobb figyelmet a díszítésre. Az egyszerű krémtortát fel lehet dobni a természet különböző formáival, színeivel…

A legtöbb receptnél a datolyából datolyalekvárt készítünk, és ez lesz az alapanyaga a nyers tortáknak, édességeknek. Ennél a receptnél a datolyát kicsit másképp használjuk fel, ez egy remek példa arra, hogyan tudunk egy sokkal édesebb, töményebb masszát készíteni belőle.

Epres krémtorta

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők

az alaphoz:

  • 8 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg aszalt datolya (áztassuk be tiszta vízbe 4 órára)
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál kakaópor

a krémhez

  • 15 dkg kesudió (áztassuk be tiszta vízbe 4 órára)
  • 50 dkg érett földiepe
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál növényi szirup (agavé vagy rizsszirup, ízlés szerint)
  • 2 teáskanál agar agar
  • 1 dl tiszta víz

díszítés

  • Friss eper, ehető virágok, menta, stb…

Elkészítés

  • Kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral.
  • A datolyát és a kesudiót is beáztatjuk tiszta vízbe legalább 4 órára, A datolyát és a kesudiót is az áztató léből kivéve, nedvesen használjuk fel. A datolya áztató levét felhasználhatjuk édesítésre, a kesudió áztató levét öntsük ki.
  • Az alaphoz először a mandulát őröljük meg nem túl finomra. A datolyát kivesszük az áztató léből, jól kinyomkodjuk. Aprítógépbe tesszük az alap többi hozzávalójával együtt, és egy jól formázható masszává dolgozzuk. Beletesszük a tortaformába, és jól lenyomkodjuk.
  • A krémhez a kesudiót, epret, citromlét, és a héját és a szirupot simára turmixoljuk. Legyünk türelmesek, lehet, hogy ez több ideig fog tartani, de megéri.
  • Az agar agart-t feloldjuk 1 dl vízben, felforraljuk folytonos keverés mellett. Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni kb 60 fokig. Vigyázni kell, mert gyorsan megköt, ezért keverjük folyamatosan. Amikor már nem annyira forró, az epres masszához adjuk, és turmixgéppel keverjük kb fél percig.
  • A torta tetejére simítjuk. Ütögetjük, rázogatjuk, hogy a teteje egyenletes sima legyen. Tegyük hűtőszekrénybe tálalásig.
  • Tálalás:díszítsük eper szemekkel, virágokkal, zöld levelekkel, reszelt csokoládédarabokkal.
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close