Gyümölcslap, a növényi konyha legizgalmasabb alapanyaga

4.5K

A növényi étkezés egyik legsokoldalúbban használható alapja a gyümölcsökből készített “lap”, vagy palacsinta, a gyümölcslap. Almából készítem a legtöbbször, de barack, földieper, szeder, mandarin, narancs, és még szőlő is mehet bele, amikor itt van a szezonja.

A felhasználási módja pedig szinte végtelen, használhatod palacsintának, ilyenkor megtöltöd bármivel, és feltekered. Gyümölcsöt tehetsz bele, vagy bejglinek használhatod. Készülhet belőle zserbó, vagy flódni. Tortának is kiváló, akár gyümölccsel, akár diófélével töltöd meg. Ha felvágod vékony csíkokra, akkor eheted úgy, mint egy édes tésztát, édes szósszal, mákkal, dióval. Lehet szögletes, kerek, stb… Ha felvágod kis falatnyi darabokra, akkor diófélékkel együtt nagyon finom nasi, kirándulásra, sportoláshoz viheted magaddal, azonnal feltölt energiával.

A gyümölcslap aszalással készül, mielőtt nekifogsz, érdemes elolvasni az „Aszaljunk otthon, mini tanfolyam” című cikket!

A facebook-on van egy ‘Nyers palacsinta parti‘ nevű zárt facebook csoport, ahol videón is megnézheted, hogyan készül a gyümölcslap. Ez egy ingyenes tanfolyam, bárki jelentkezhet!

Nagy előnye, hogy sokáig eláll, így ha van egy kis időd, akár többet is készíthetsz, elteheted, és ha szükség van rá, csak elő kell venni, gyorsan megtöltöd valamilyen finom töltelékkel, és már lehet is fogyasztani.

gyümölcslap
almalappal készített mandulás édesség

A gyümölcslapot egyszerű elkészíteni: friss gyümölcsöket pépesítesz, majd szétteríted aszalógép tapadásmentes alátétjén, és megaszalod. A végeredmény egy bőrszerű, vékony anyag. A felhasznált gyümölcs fajtája sokféle lehet, az egyszerű alma+banán páros mellett izgalmas ízeket kapunk, ha barackot, meggyet, áfonyát teszünk a turmixgépbe.  

Kipróbált variációk:  
alma-banán (ez nagyon édes)  
meggy-alma (ez savanykás lesz) 
körte  
őszibarack 
sárgabarack-alma 
szilva-alma 
ananász-alma 
földieper-alma 
zöldalma-kiwi 

Kiwiből
Szilvából

Sokféle gyümölcsből készíthető, azt tartsd szem előtt, hogy ha maga a gyümölcspép túl intenzív ízű, akkor a gyümölcslap is az lesz. Ilyenkor érdemes más, semlegesebb ízű gyümölcsöket is felhasználni.  Például a 100% ribizli lap nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog.

gyümölcslap
Eper, ananász, szilva és kiwi lapok

Ha héjdarabok, vagy magok (málna, ribizli) is vannak a gyümölcspépben, akkor érdemes egy olyan konyhai szűrővel leszűrni a masszát, ami a finom rostokat átengedi, de a héjdarabokat, magokat nem.

Aszalógépben készítjük, aminek 36×36 cm-es a tálcája. (ezt a mennyiségek miatt írom le, az 50 dkg gyümölcs egy ilyen lapra elég. Ha kisebb lapod van, akkor arányosan kevesebb pépet rakj rá. (ha kell segítség a számoláshoz, hívj)

Mindenképpen tapadásmentes szilikon lapot használj, hogy ne tapadjon le a gyümölcslap a tepsire. Ez egy vékony, hajlékony lap, amiről könnyedén lejön a megaszalt gyümölcs.

Hozzávalók: (1 laphoz, melyből 4 palacsinta készíthető) 
50 dkg gyümölcs (tisztítva, magokat eltávolítva mérve) 

gyümölcslap
Aszalógép tálcáján a gyümölcspép

A gyümölcsöket tisztítjuk, aprítjuk, és betesszük a turmixgépbe. Nem kell hozzá víz! Ha nehezen forogna, akkor gyakran mozgassuk meg, egy erre a célra szolgáló rúddal nyomkodjuk le a gyümölcsöket. 

gyümölcslap
Almalap megaszalva

Ha van aszalód, akkor a tálcára tedd rá a tapadásmentes lapot, és azon terítsd szét a masszát. 60 fokon 1 órát, majd 45-50 fokon még 8-10 órán át kell aszalni. Ha nem egyenletesen szárad, lehet forgatni, alsókat felülre és fordítva, és a tálcákat is 180 fokkal lehet elfordítani, mert hátul jobban szárít, mint elől. 

Ha nincs aszalód, akkor egy nagy tepsibe tegyél szilikonos sütőlapot, és arra tedd a masszát. 
Használj spatulát, vagy valamilyen műanyag lapot, amivel egyenletesen szét tudod teríteni. 

Így lehet leszedni a tapadásmentes lapról az almalapot

Sütőben is elkészítheted: a legjobb, ha légkeveréses sütőd van, állítsd a legalacsonyabb fokozatra (50fok), és egy ujjnyira támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. A ventillátor is azért kell, hogy mozogjon a levegő.  
Időnként kézzel ellenőrizheted a hőfokot, de nem fog túlmelegedni. 
Ezt nem kell megfordítani, teljesen ki kell szárítani. Ha készen van, lehúzod a tapadásmentes lapról, és már használhatod is. (vagy elteheted későbbi felhasználásig)

Tárolás: a gyümölcslapok teljesen ki vannak szárítva, nincs szükség hűtőszekrénybe tenni őket. Legjobb, ha 4 felé vágod, és egy zárt dobozba teszed, amit a kamrában tárolsz. Szeretik a molylepkék, ezért időnként jó, ha belenézel, forgatod, használsz belőle. Akár 1 évig is eláll. (tovább is biztosan, de nálam eddig ez volt a leghosszabb idő)

Gyümölcslapos receptek: 

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close