Aszalt görögdinnye – a természetesen édes ropi!

834

Elsőre nekem is értelmetlen ötletnek tűnt, hiszen a görögdinnye több, mint 90%-a víz, és épp emiatt szeretjük! A görögdinnye állaga a legjobb, ahogy ráharapunk, szétrobban a szánkban a frissességével… nem pótolható semmivel. És akkor ezt a vizet aszaljuk el?

De! A végeredmény egy remek édesség, rágcsálnivaló, nasi… igen, jó édes… és ami nagyon jellemző, hogy egy nagy dinnyéből alig lesz egy tányérnyi aszalt dinnye csík… szóval nem valami kiadós. De egyszer (vagy kétszer) érdemes kipróbálni.

Hogyan készül?

A görögdinnyét először szeletekre, majd csíkokra vágjuk, kb 2cmx2cm-es hasábokra. Kimagozunk minden darabot, mag nem kerül az aszalógépbe. Az aszaló tapadásmentes lapjára lapjára tesszük a dinnye szeleteket. Lehet jó szorosan (ne érjenek egymáshoz), hiszen nem megnőni, hanem inkább összemenni fognak.

aszalt görögdinnye

Először 60 fokon, majd az első óra után 50 fokon aszaljuk, időnként be lehet nyúlni és ki lehet venni egy-egy darabot kóstolni.

Ha már a nedvességtartalmuk nagy részét elvesztették, és kívül már szárazak, akkor vegyük le a tapadásmentes lapról, és tegyük át a rácsra, így jobban át tudja járni a levegő.

az aszalógépben

Akkor van készen, ha teljesen száraz. Ebben az állapotában korlátlan ideig eláll.

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close