Édes-mézes aszalt dió, a karácsony kihagyhatatlan illata, íze!

593

A karácsonyi hangulatot idézi ez a finom mézes-aszalt dió.  

A fahéj és a méz teszi különlegessé! Ha nem eszel mézet, akkor egyszerűen hagyd ki, tegyél bele kicsit több datolyát! A datolyától is finom édes lesz, próbáld csak ki!

A diót felhasználás előtt be kell áztatni tiszta vízbe. Itt most az aszalás a datolyás-mézes-fűszeres bundában történik.

Mézes dióval készült karácsonyi édesség: Reszelt alma mézes dióval

Mézes fahéjas dió

Aszalt dió mézes, fahéjas bundában
Teljes Idő 6 óra 10 perc
Fogás Snack
Konyha nyers

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 aszalógép (vagy sütő)

Összetevők
  

  • 1 csésze beáztatott dió 
  • 2-3 szem datolya,  
  • 1 narancs leve,  
  • 1 kanál méz, 
  • 1+1 teáskanál fahéj,  csipet só 

Elkészítés
 

  • A diót először is beáztatjuk legalább 12 órára, majd leöntjük az áztató levet, jól lecsepegtetjük.  
  • Turmixgépben simára keverjük a datolyát a narancs levével, 1 kanál mézzel és a sóval. Beletesszük a diót, és alaposan összekeverjük.
  • Szétterítjük szilikonos sütőpapíron, és aszalógépben vagy langyos sütőben kiszárítjuk. Megszórjuk 1 teáskanál fahéjjal, így nem csak az íze lesz fantasztikus, hanem kevésbé is fog ragadni.  Aszalási idő: 6-8 óra 
    Aszalási hőmérséklet: az első órában 60 fok, majd 45 fok.  
  • Arra figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk a papíron kihűlni, mert beleragad a mézes dió a papírba. Ha már így jártunk, akkor nem érdemes próbálkozni, a sütőpapír darabjait nem fogjuk tudni leszedegetni a dióról. Kapcsoljuk vissza az aszalógépet, és várjuk meg, amíg a méz kicsit felolvad. Ekkor már könnyen le tudjuk venni a diót a papírról. A másik megoldás, hogy tapadásmentes lapra terítjük, csak ebben az esetben az aszalási idő hosszabb lesz. (a papíron gyorsabban szárad) 
Kulcsszó dió, fahéj, karácsony

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close