A karácsonyi hangulatot idézi ez a finom mézes-aszalt dió.
A fahéj és a méz teszi különlegessé! Ha nem eszel mézet, akkor egyszerűen hagyd ki, tegyél bele kicsit több datolyát! A datolyától is finom édes lesz, próbáld csak ki!
A diót felhasználás előtt be kell áztatni tiszta vízbe. Itt most az aszalás a datolyás-mézes-fűszeres bundában történik.
Mézes dióval készült karácsonyi édesség: Reszelt alma mézes dióval

Mézes fahéjas dió
Aszalt dió mézes, fahéjas bundában
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép (vagy sütő)
Összetevők
- 1 csésze beáztatott dió
- 2-3 szem datolya,
- 1 narancs leve,
- 1 kanál méz,
- 1+1 teáskanál fahéj, csipet só
Elkészítés
- A diót először is beáztatjuk legalább 12 órára, majd leöntjük az áztató levet, jól lecsepegtetjük.
- Turmixgépben simára keverjük a datolyát a narancs levével, 1 kanál mézzel és a sóval. Beletesszük a diót, és alaposan összekeverjük.
- Szétterítjük szilikonos sütőpapíron, és aszalógépben vagy langyos sütőben kiszárítjuk. Megszórjuk 1 teáskanál fahéjjal, így nem csak az íze lesz fantasztikus, hanem kevésbé is fog ragadni. Aszalási idő: 6-8 óra Aszalási hőmérséklet: az első órában 60 fok, majd 45 fok.
- Arra figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk a papíron kihűlni, mert beleragad a mézes dió a papírba. Ha már így jártunk, akkor nem érdemes próbálkozni, a sütőpapír darabjait nem fogjuk tudni leszedegetni a dióról. Kapcsoljuk vissza az aszalógépet, és várjuk meg, amíg a méz kicsit felolvad. Ekkor már könnyen le tudjuk venni a diót a papírról. A másik megoldás, hogy tapadásmentes lapra terítjük, csak ebben az esetben az aszalási idő hosszabb lesz. (a papíron gyorsabban szárad)