Olvasd el az aszalással foglalkozó többi írást is: Miért aszalunk? Hogyan aszalunk? Mivel aszalunk? Hogyan aszaljunk aszalógép nélkül? Mennyi ideig tart az aszalás?
Gyakran feltett kérdések
Vagy olyan kérdések, amire először nem is gondoltál, hogy figyelni kellene…
Le lehet-e fagyasztani az aszalványt?
Az a tapasztalatom, hogy a frissen aszalt étel a legfinomabb. Ha el szeretnéd tenni későbbi felhasználásra, akkor érdemesebb a masszát lefagyasztani, és a kellő időben betenni az aszalógépbe, a végeredmény ropogós, friss lesz.
Hogyan tároljam az aszalványt, hogy lepjék el a molylepkék?
A molylepkék bárhová bemennek. Tárolhatod üvegben, műanyagban, légmentesen lezárva… ez nem riasztja el őket. Viszont van két módszer, amit szoktam alkalmazni.
- Az aszalványokat tároló dobozt gyakran ki kell nyitni, használni belőle, átpakolni, kipakolni, mozgatni. A molylepke nem szereti a jövés-menést, csak a nyugodt helyen kezd el petét rakni és szaporodni. Ha hetekig nem nyúlsz hozzá a dobozhoz, akkor lehet baj.
- A másik módszer a hűtőszekrény. A hűtőszekrénybe nem mennek be a molylepkék, és ha mégis bemennek, fáznak, ott nincs kedvük szaporodni. Így a hűtőszekrényben biztonságos helyen vannak az aszalványok.

Hogyan kell tárolni az aszalt krékert, hogy megőrizze a friss ropogósságát?
Igen, nagyon finom, ropogós kenyérkéket lehet aszalni, amik sajnos néhány nap után egyszerűen megszívják magukat a levegő nedvességével, és felpuhulnak, elveszítik a ropogósságukat. Légmentes edényben ez lassabban történik meg, de megtörténik, ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Ha visszateszed az aszalógépbe egy órára, el tud párologni a felpuhulást előidéző nedvesség, így újra friss ropogós lesz az aszalvány!

Szétesett, darabokra hullott az aszalványom! Mit tegyek?
Ha nyers krékert, vagy édes kekszet készítünk, az egyik fontos dolog, amire figyelni kell, az a massza állaga, amit beteszünk az aszalógépbe. Ha túl darabos, vagyis a massza nagyobbik része apró kis darabokból áll, akkor az aszalás után darabjaira fog széthullani. Ha a massza kb. felét visszatesszük a konyhai robotgépbe, és egy kevés vízzel kicsit simábbra dolgozzuk, akkor ez a finomabb szerkezetű massza össze fogja fogni nekünk a darabosabb részeket, és aszalás után egyben marad a keksz.