A köles egy különleges alapanyag! És a köles kőrözött egy fantasztikus étel, hozza az eredeti ízt, anélkül, hogy állati eredetű alapanyagokat használnánk.
Őszintén bevallom, hogy nálam ez a recept eddig mindig a maradék felhasználás ürügyén készül. Amikor maradék főtt kölesnek keresek felhasználási formát, legtöbbször valamilyen pástétom kerekedik belőle. Az egyik legjobb ilyen pástétom a köles-kőrözött, pirítós kenyérrel, még több lilahagymával, friss paradicsommal ajánlom. Bátran lehet fűszerezni, kóstolni, majd újra fűszerezni, én úgy szeretem, ha intenzív ízű, de mindenki a saját ízlése szerint adagolja a fűszereket.

A mandulavajtól krémesebb lesz a kőrözött, könnyebben emészthető, és finomabb. Így lesz teljes értékű, hogy nem valamilyen jófajta finomított olajat, hanem a teljes magból készült magvajat használjuk. A mandulavaj egyfajta „magvaj”, amit diófélékből, olajos magokból lehet készíteni. Hogy pontosan hogyan, arról – ITT – olvashatsz.
Kesudióból is nagyon finom kőrözöttet tudunk készíteni, olvasd el, hogyan!
Kölesből készült kőrözött
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 éles kés, vágódeszka lilahagymát apróra felvágni
Összetevők
- 200 g főtt köles kb 60 gramm kölesből 2,5 szeres mennyiségű vízzel, pici sóval el lehet készíteni
- 1 dl víz
- 1 evőkanál mandulavaj
- 1/2 darab citrom leve
- 1 fej lilahagyma apró kockákra vágva
- ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt fűszerpaprika
Elkészítés
- A főtt köles kb háromnegyed részét aprítógépben simára dolgozzuk a vízzel, mandulavajjal, citromlével és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a maradék kölest az apró kockákra vágott lilahagymával.