Kölesből készült kőrözött – el sem hinnéd, hogy nincs benne túró!

1K

A köles egy különleges alapanyag! És a köles kőrözött egy fantasztikus étel, hozza az eredeti ízt, anélkül, hogy állati eredetű alapanyagokat használnánk.

Őszintén bevallom, hogy nálam ez a recept eddig mindig a maradék felhasználás ürügyén készül. Amikor maradék főtt kölesnek keresek felhasználási formát, legtöbbször valamilyen pástétom kerekedik belőle. Az egyik legjobb ilyen pástétom a köles-kőrözött, pirítós kenyérrel, még több lilahagymával, friss paradicsommal ajánlom. Bátran lehet fűszerezni, kóstolni, majd újra fűszerezni, én úgy szeretem, ha intenzív ízű, de mindenki a saját ízlése szerint adagolja a fűszereket.

Köles kőrözött


A mandulavajtól krémesebb lesz a kőrözött, könnyebben emészthető, és finomabb. Így lesz teljes értékű, hogy nem valamilyen jófajta finomított olajat, hanem a teljes magból készült magvajat használjuk. A mandulavaj egyfajta „magvaj”, amit diófélékből, olajos magokból lehet készíteni. Hogy pontosan hogyan, arról – ITT – olvashatsz.

Kesudióból is nagyon finom kőrözöttet tudunk készíteni, olvasd el, hogyan!

Kölesből készült kőrözött

Kölesből remek növényi pástétomot lehet készíteni, érdemes kipróbálni
Elkészítés ideje 5 perc
Teljes Idő 5 perc
Fogás Növényi pástétom
Konyha teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Adag 4

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 éles kés, vágódeszka lilahagymát apróra felvágni

Összetevők
  

  • 200 g főtt köles kb 60 gramm kölesből 2,5 szeres mennyiségű vízzel, pici sóval el lehet készíteni
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál mandulavaj
  • 1/2 darab citrom leve
  • 1 fej lilahagyma apró kockákra vágva
  • ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt fűszerpaprika

Elkészítés
 

  • A főtt köles kb háromnegyed részét aprítógépben simára dolgozzuk a vízzel, mandulavajjal, citromlével és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a maradék kölest az apró kockákra vágott lilahagymával.  
Kulcsszó köles
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close