Igen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből, mint például ez a zöldségtorta.
Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás…
Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, vagy diós, sós, vagy akár lehet fokhagymás vagy más intenzív fűszerrel megízesítve.
A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül.
Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni.
Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fűszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb… Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédúsak.
Ha még nem készítettél mandulasajtot, akkor először erre vess egy pillantást!

Zöldségtorta
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép S késes konyhai robotgép, amivel a keményebb zöldségekből is készíthető finom morzsás massza
- 1 18 cm-es tortaforma
Összetevők
A torta alapja
- 15 dkg napraforgó mag beáztatva kb 10 órára
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só, bors, pirospaprika
- 1 evőkanál víz tisztított
Mandulasajt
- 30 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 2,3 liter tisztított víz
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál sörélesztő pehely
- 1/2 citrom leve
A torta rétegei
- 30 dkg mandulasajt házilag készített
- 30 dkg cékla
- 30 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál utifűmaghéj
Elkészítés
- Előkészítés: a napraforgómagot beáztatjuk legalább 10 órára
- A napraforgó magot aprítógépben a fűszerekkel együtt finomra őröljük, hogy összeálljon. Félretesszük. Ha szárított magot használunk, akkor tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összeálljon egy gombóccá.
- A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjt.
- Mandulasajt : készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztő pehellyel, citromlével. Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával „döngöljük”, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.