Színpompás nyers zöldségtorta, meglepően finom!

1.2K

Igen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből, mint például ez a zöldségtorta.

Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás…

Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, vagy diós, sós, vagy akár lehet fokhagymás vagy más intenzív fűszerrel megízesítve.

A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül.

Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni.

Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fűszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb… Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédúsak.

Ha még nem készítettél mandulasajtot, akkor először erre vess egy pillantást!

Egy szelet zöldségtorta
egy szelet zöldségtorta

Zöldségtorta

Zöldségekből készült ünnepi főétel
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), vegán
Adag 8

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép S késes konyhai robotgép, amivel a keményebb zöldségekből is készíthető finom morzsás massza
  • 1 18 cm-es tortaforma

Összetevők
  

A torta alapja

  • 15 dkg napraforgó mag beáztatva kb 10 órára
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só, bors, pirospaprika
  • 1 evőkanál víz tisztított

Mandulasajt

  • 30 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 2,3 liter tisztított víz
  • 1 teáskanál
  • 4 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1/2 citrom leve

A torta rétegei

  • 30 dkg mandulasajt házilag készített
  • 30 dkg cékla
  • 30 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál utifűmaghéj

Elkészítés
 

  • Előkészítés: a napraforgómagot beáztatjuk legalább 10 órára
  • A napraforgó magot aprítógépben a fűszerekkel együtt finomra őröljük, hogy összeálljon. Félretesszük. Ha szárított magot használunk, akkor tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összeálljon egy gombóccá.
  • A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjt.
  • Mandulasajt : készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztő pehellyel, citromlével. Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával.
  • Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával „döngöljük”, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.
Kulcsszó cékla, mandulasajt, sárgarépa, Zöldségtorta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close