Mandulatej készítése házilag

2K

Bármilyen olajos magból, dióféléből készíthetünk otthon házilag növényi tejet, ezek közül most a mandulatej elkészítését mutatjuk meg.

Könnyű dolgunk van, ha rendelkezünk növényi tej készítő géppel, de akkor is tudunk mandulatejet (vagy bármilyen növényi tejet) készíteni, ha nincs ilyen berendezésünk.

A mandulatej elkészétéséhez egy turmixgépre és egy szűrőzsákra lesz szükségünk. A szűrőzsák egy vékony műszálas anyagból készült zacskó, amiről itt lehet bővebben olvasni.

Ha hámozott vagy blansírozott mandulát használunk a növényi tej készítéséhez, akkor a visszamaradt pépből könnyen és gyorsan keverhetünk mandulasajtot, hogy hogyan? Kattints – IDE –! Héjas mandulából is remek mandulatejet lehet készíteni, de ebben az esetben a visszamaradt pép tartalmazni fogja a mandula héját is, ami miatt nem lesz olyan finom az abból előállított sajt.

mandulatej

Mandulatej házilag

Könnyen és gyorsan tudunk otthon mandulából mandulatejet készíteni a bolti mandulatej árának töredékéért. Nem beszélve arról, hogy ebben az otthon készített tejben pontosan tudjuk, hogy mi van.
Előkészítés ideje 12 óra
Elkészítés ideje 7 perc
Teljes Idő 12 óra 7 perc
Fogás Drinks
Konyha nyers
Adag 4

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 Szűrőzsák

Összetevők
  

  • 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 1,6 liter víz
  • 1 evőkanál rizsszirup vagy bármilyen édesítés
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés
 

  • Ha barna héjas mandulánk van, akkor azt legalább 12 órára be kell áztatni tiszta vízbe. Az áztatás után a vizet le kell szűrni, a mandulát jól át kell öblíteni.
    Ha héjas mandulánk van, és a visszamaradt pépből szeretnénk mandulasajtot készíteni, akkor a barna héját el kell távolítani. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ilyenkor a beáztatás után egyenként fogjuk a mandulát és késsel, vagy kézzel lehúzzuk mindegyikről a barna héjat. (igen, ez munkás)
  • Ha blansírozott (vagyis világos, héj nélküli) mandulánk van, akkor nincs semmi dolgunk, azonnal tudjuk készíteni a mandulatejet
  • A mandulát a víz egy részével turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a maradék vizet, és szűrőzsákkal leszűrjük. Ezzel a művelettel kettéválasztottuk a folyadékot a mandula rostjától. A fehér folyadék egy kifejezetten mandula ízű, tejszerű ital lesz, amit visszatehetünk a turmixgépbe, és hozzáturmixolhatjuk az édesítő-, illetve az ízesítő anyagokat.
  • A visszamaradt pépből különböző ízű mandulasajtot lehet készíteni.
Kulcsszó magtej, mandula


Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close