Bármilyen olajos magból, dióféléből készíthetünk otthon házilag növényi tejet, ezek közül most a mandulatej elkészítését mutatjuk meg.
Könnyű dolgunk van, ha rendelkezünk növényi tej készítő géppel, de akkor is tudunk mandulatejet (vagy bármilyen növényi tejet) készíteni, ha nincs ilyen berendezésünk.
A mandulatej elkészétéséhez egy turmixgépre és egy szűrőzsákra lesz szükségünk. A szűrőzsák egy vékony műszálas anyagból készült zacskó, amiről itt lehet bővebben olvasni.
Ha hámozott vagy blansírozott mandulát használunk a növényi tej készítéséhez, akkor a visszamaradt pépből könnyen és gyorsan keverhetünk mandulasajtot, hogy hogyan? Kattints – IDE –! Héjas mandulából is remek mandulatejet lehet készíteni, de ebben az esetben a visszamaradt pép tartalmazni fogja a mandula héját is, ami miatt nem lesz olyan finom az abból előállított sajt.

Mandulatej házilag
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 Szűrőzsák
Összetevők
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 1,6 liter víz
- 1 evőkanál rizsszirup vagy bármilyen édesítés
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
- Ha barna héjas mandulánk van, akkor azt legalább 12 órára be kell áztatni tiszta vízbe. Az áztatás után a vizet le kell szűrni, a mandulát jól át kell öblíteni. Ha héjas mandulánk van, és a visszamaradt pépből szeretnénk mandulasajtot készíteni, akkor a barna héját el kell távolítani. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ilyenkor a beáztatás után egyenként fogjuk a mandulát és késsel, vagy kézzel lehúzzuk mindegyikről a barna héjat. (igen, ez munkás)
- Ha blansírozott (vagyis világos, héj nélküli) mandulánk van, akkor nincs semmi dolgunk, azonnal tudjuk készíteni a mandulatejet
- A mandulát a víz egy részével turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a maradék vizet, és szűrőzsákkal leszűrjük. Ezzel a művelettel kettéválasztottuk a folyadékot a mandula rostjától. A fehér folyadék egy kifejezetten mandula ízű, tejszerű ital lesz, amit visszatehetünk a turmixgépbe, és hozzáturmixolhatjuk az édesítő-, illetve az ízesítő anyagokat.
- A visszamaradt pépből különböző ízű mandulasajtot lehet készíteni.