Kesudió, a növényi konyha egyik kedvence: mit érdemes tudni róla?

1.2K

A kesudió nagyon népszerű nem csak a vegán életmódot folytatók körében, hiszen szuper finom tejeket, krémeket lehet belőle készíteni.

Mi fán terem a kesudió?

A kesudió egy Dél-Amerikában őshonos trópusi fa gyümölcsének része. A gyümölcs alsó részén, kívül található a mag. (nem úgy, ahogy nálunk a csonthéjas gyümölcsök belsejében) A gyümölcs egyébként keserű, emberi fogyasztásra nem alkalmas.

A kesudió meglehetősen szárazságtűrő. Nedves területeken, például Vietnamban termesztve nem igényelnek öntözést, mivel elegendő nedvességet kapnak a csapadékból. A kesudió ideális az ökológiai gazdálkodáshoz, mert erős védekezőképessége miatt természetesen ellenálló a kártevőkkel szemben (azaz nincs szükség rovarölő szerekre).

kesudió

A kesudió kemény külső héja egy urushiol nevű olajat tartalmaz, amely hólyagokat vagy égési sérüléseket okozhat, ezért gondos óvintézkedéseket igényel. Emiatt a kesudió nem olyan dió, amelyet a fogyasztó véletlenül meghámozhat és megehet. A kesudió-feldolgozó üzemek automatizálást alkalmaznak (ami hőkezeléssel is jár) a kesudió feldarabolására és hámozására, hogy megvédjék a gyár dolgozóit az urushiol hatásától.

Vagyis, annak ellenére, hogy a nyers konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, a kesudió NEM NYERS! Ezt azért nézzük el a kesudiónak, mert egyszerre finom és egészséges!

Kesudió

Egészséges a kesudió?

A kesudió fogyasztásának számos egészségügyi előnye van.

Ugyan nagyon magas a kalóriatartalma és a zsírokban is gazdag, mégis sokan az anyagcsereserkentő hatása miatt a fogyást segítő élelmiszernek vallják. Magas az ásványianyag tartalma, és sokféle vitamint is tartalmaz a sok egyszeresen telítettlen zsíron kívül.

100 gramm kesudió a következő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza az ajánlott nap érték százalékos arányában :

  • B1-vitamin: 38,5 %
  • B6-vitamin: 29,8%
  • K-vitamin: 45,5%
  • vas: 47,7%
  • Foszfor: 84,7%
  • cink: 57,8%
  • Magnézium: 77,9%
  • réz: 219%
  • Mangán: 82,8 %
  • Szelén: 36,2 %
  • Kálium: 33 %

A kesudióban található proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.

A kesudiónak nem csak az íze finom, hanem természetes, sima, krémes állaga van, amely kiválóan alkalmas tejtermékek helyettesítésére, például kesutej, kesusajt vagy kesujoghurt. A kesudiónak könnyű, semleges íze van, amely nem nyomja el a többi összetevő ízét, ha receptekben használják.

Felhasználása: gyorsan és egyszerűen készíthetünk kesudióból ‘magvajat‘, vagyis kesuvajat, amit pástétomok, krémek, fagylaltok készítésénél tudunk felhasználni. Kesuvaj készítése lépésről lépésre!

A selymes, lágy kesutej a természet egyik legfinomabb ajándéka! Ezt is érdemes kipróbálni édes datolyával és valódi vaníliával.

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close