Kivipudinggal töltött kosárkák, ünnepi nyers süti húsvétra!

925

Ünnepi nyers süti húsvétra

Ha valami igazán különlegeset szeretnél készíteni az ünnepi asztalra, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészséges táplálkozás terén, ez a nyers finomság tökéletes választás. A mandulás alapot finoman megaszaljuk, majd friss, zamatos kivitöltelékkel töltjük meg, és egy krémes, lágy kesudiószósszal koronázzuk meg. A tetejére egy csipet fahéj kerül – ettől válik igazán illatossá és ünnepivé. Ez a gluténmentes, cukormentes, teljes értékű növényi desszert nemcsak látványos, de tápláló is – igazi tavaszi kényeztetés kívül-belül.

ünnepi nyers süti

A mandulás alaphoz aktivált vagy blansírozott mandulát használunk, az édesítést pedig datolyával biztosítjuk.

A nyers süti alapján nem sütjük, hanem aszaljuk. Ez az eljárás a nyers konyhában elég gyakori, ha még nem ismerkedtél meg vele, kérlek nézz rá az aszalós mini tanfolyamunkra!

ünnepi nyers süti

A receptben kivi szerepel, de bármilyen gyümölccsel elkészítheted, friss vagy fagyasztott eperből, málnából, meggyből is nagyon finom, sőt, ha gyümölcs helyett valamilyen csokikrémet töltesz a kosárkába, annak is nagy sikere lesz.

Kiwipudinggal töltött mandulás kosárkák

Kiwipudinggal töltött mandulás kosárkák
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 Turmixgép
  • 1 aszalógép

Összetevők
  

a kosárkához

  • 25 dkg   aktivált vagy blansírozott mandula durvára aprítva
  • 20 dkg datolyalekvár
  • 2 evőkanál zabpehely 
  • 3 evőkanál citromlé 
  • 1 csipet

a kiwipudinghoz

  • 6 darab érett kivi 
  • 8-10 darab aszalt datolya

a kesukrémhez

  • 15 dkg kesudió 
  • 1 evőkanál   folyékony édesítőszer 
  • 1 dl víz 
  • ½ citrom leve 

Elkészítés
 

a kosárkákhoz

  • A mandulát beáztatjuk legalább 10 órára, majd lehúzzuk a barna héját. Ha blansírozott mandulánk van, akkor azt minden előkészítés nélkül tudjuk használni.
  • Konyhai robotgépben megőröljük a mandulát a zabpehellyel, majd hozzáadjuk a datolyalekvárt, sót, citromlét, és annyi vizet, hogy egy jól formázható masszát kapjunk. 
  • Szilikon muffin-formákba nyomkodjuk, és 1 órára betesszük a sütőbe 50 fokra, nyitott ajtónál, hogy ne süljön, hanem száradjon. Kivesszük a formából, és még így is szárítjuk 2-3 órán keresztül. Annyira kell kiszárítani, hogy már megtartsa a formáját, de még ne legyen teljesen kemény.  (Természetesen, akinek van aszalógépe, az abban szárítsa) 

a kiwipudinghoz

  • Konyhai robotgépben durván összeaprítjuk a kivit a datolyával, amíg egy sűrű pépet nem kapunk. 

a kesukrémhez

  • Turmixgéppel mindent simára keverünk.  

Összeállítás

  • A kosárkákat megtöltjük a kivi pudinggal, majd egy-egy kanál kesuszószt kanalazunk a tetejére. Megszórjuk vanília porral.  
Kulcsszó datolya, kesudió, kivi, mandula
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close