Ünnepi nyers süti húsvétra
Ha valami igazán különlegeset szeretnél készíteni az ünnepi asztalra, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészséges táplálkozás terén, ez a nyers finomság tökéletes választás. A mandulás alapot finoman megaszaljuk, majd friss, zamatos kivitöltelékkel töltjük meg, és egy krémes, lágy kesudiószósszal koronázzuk meg. A tetejére egy csipet fahéj kerül – ettől válik igazán illatossá és ünnepivé. Ez a gluténmentes, cukormentes, teljes értékű növényi desszert nemcsak látványos, de tápláló is – igazi tavaszi kényeztetés kívül-belül.

A mandulás alaphoz aktivált vagy blansírozott mandulát használunk, az édesítést pedig datolyával biztosítjuk.
A nyers süti alapján nem sütjük, hanem aszaljuk. Ez az eljárás a nyers konyhában elég gyakori, ha még nem ismerkedtél meg vele, kérlek nézz rá az aszalós mini tanfolyamunkra!

A receptben kivi szerepel, de bármilyen gyümölccsel elkészítheted, friss vagy fagyasztott eperből, málnából, meggyből is nagyon finom, sőt, ha gyümölcs helyett valamilyen csokikrémet töltesz a kosárkába, annak is nagy sikere lesz.

Kiwipudinggal töltött mandulás kosárkák
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép
Összetevők
a kosárkához
- 25 dkg aktivált vagy blansírozott mandula durvára aprítva
- 20 dkg datolyalekvár
- 2 evőkanál zabpehely
- 3 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
a kiwipudinghoz
- 6 darab érett kivi
- 8-10 darab aszalt datolya
a kesukrémhez
- 15 dkg kesudió
- 1 evőkanál folyékony édesítőszer
- 1 dl víz
- ½ citrom leve
Elkészítés
a kosárkákhoz
- A mandulát beáztatjuk legalább 10 órára, majd lehúzzuk a barna héját. Ha blansírozott mandulánk van, akkor azt minden előkészítés nélkül tudjuk használni.
- Konyhai robotgépben megőröljük a mandulát a zabpehellyel, majd hozzáadjuk a datolyalekvárt, sót, citromlét, és annyi vizet, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.
- Szilikon muffin-formákba nyomkodjuk, és 1 órára betesszük a sütőbe 50 fokra, nyitott ajtónál, hogy ne süljön, hanem száradjon. Kivesszük a formából, és még így is szárítjuk 2-3 órán keresztül. Annyira kell kiszárítani, hogy már megtartsa a formáját, de még ne legyen teljesen kemény. (Természetesen, akinek van aszalógépe, az abban szárítsa)
a kiwipudinghoz
- Konyhai robotgépben durván összeaprítjuk a kivit a datolyával, amíg egy sűrű pépet nem kapunk.
a kesukrémhez
- Turmixgéppel mindent simára keverünk.
Összeállítás
- A kosárkákat megtöltjük a kivi pudinggal, majd egy-egy kanál kesuszószt kanalazunk a tetejére. Megszórjuk vanília porral.