A mák (Papaver somniferum) régóta kedvelt és tápláló magféle, amely nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag tápanyagokban, de tartalmaz olyan vegyületeket is, amelyek befolyásolhatják a felszívódást és az emészthetőséget.
A mák tápanyagtartalma
A mák rendkívül tápanyagdús, és a következő fontos összetevőket tartalmazza:
- Egészséges zsírok: főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-6 és omega-9)
- Fehérje: körülbelül 18-20% fehérjetartalommal bír
- Élelmi rostok: segítik az emésztést és a bélrendszer egészségét
- Ásványi anyagok: jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és foszfort
- Vitaminok: különösen gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban
- Antioxidánsok: fenolos vegyületei és fitonutriensei hozzájárulnak a sejtvédelemhez
Enzimgátlók és fitinsav a mákban
A mák nem tartalmaz jelentős mennyiségű enzimgátlót, ezért az áztatás nem szükséges az enzimek aktiválása érdekében. Azonban a fitinsav jelen van benne, amely megkötheti az ásványi anyagokat, csökkentve ezzel azok felszívódását. A fitinsav lebontása érdekében egyesek mégis áztatják vagy erjesztik a mákot, bár ez kevésbé elterjedt gyakorlat.

Csírázás és áztatás
A mák nem csírázik, mivel a maghéja olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a csírázási folyamatot. Ez azt jelenti, hogy az áztatás nem aktiválja benne az enzimeket, mint például a dió vagy a mandula esetében. Az áztatás egyetlen előnye a fitinsav csökkentése lehet, de ez nem minden esetben szükséges, különösen ha változatos étrendet követünk.
Hogyan érdemes fogyasztani?
- Őrölve: A mákot érdemes frissen őrölni, mert az olajtartalma miatt gyorsan avasodhat.
- Főzve vagy sütve: Hőkezeléssel a fitinsav egy része lebomlik.
- Fermentálva: Egyes tradicionális receptek erjesztést alkalmaznak, ami javíthatja az ásványi anyagok hasznosulását.
Egészségügyi előnyök
- Csontok egészsége: Magas kalcium- és magnéziumtartalma miatt hozzájárul a csontok erősségéhez.
- Szív- és érrendszeri támogatás: Az egészséges zsírsavak és antioxidánsok segítenek a szív védelmében.
- Emésztésjavítás: Rosttartalma elősegíti a bélmozgást és az egészséges emésztést.

Összegzés
A mák rendkívül tápláló, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, amelyet érdemes beilleszteni az étrendbe. Mivel nem csírázik, az áztatás nem feltétlenül szükséges, bár a fitinsav csökkentése érdekében egyesek mégis alkalmazzák. Frissen őrölve, főzve vagy fermentálva a legjobb fogyasztani, hogy a benne lévő tápanyagok a lehető legjobban hasznosuljanak.
Mák fotók: PxHere.com – szabadon használható, ingyenesen letölthető fotók
Receptek
Citromos mákgolyó – egyszerűen, nyersen, táplálóan!
A mák igazi szuperélelmiszer: tele van kalciummal, vasal, magnéziummal és rostokkal, így erősíti a csontokat és támogatja az emésztést. 💪🌱 Ez a citromos mákgolyó nemcsak …
Mákos nyers palacsinta krémes eperöntettel
Akik ismernek, tudják, hogy nálam a nyers palacsinta aszalt gyümölcslapot jelent. A nyerskonyha egyik legizgalmasabb alapanyaga, amihez bármilyen gyümölcsöt lehet használni, a legegyszerűbb az alma. …
Mákos alma, a gyors, gluténmentes mákos tészta
Mákos alma: a hagyományos mákos tészta mintájára, csak nem főzött, gabonából készült tésztát használunk, hanem almát. Hogy hogyan? Ezzel az elmés spirálvágó kézi-készülékkel: Ha még …
Citromos máktorta – nyers vegán torta
A citromos máktorta az egyik klasszikus kedvenc nyers torta. Főleg télen, amikor a friss gyümölcsös torta-költemények tetejére pont a friss gyümölcsök hiányoznak… és ennénk a …
Magtej készítése diófélékből, olajos magokból
Azt nem kell különösebben magyarázni, hogy miért sokkal jobb az otthon, házilag készített magtej, mint a dobozos! Csak az van benne, amit beleteszünk, friss, feldolgozatlan, …