Szedres nyers torta, könnyű, habos ízélmény!

2.4K

Azért szeretem ezt a tortát, mert nem akar tökéletes lenni. Ez a szedres nyers torta nem szimmetrikus, nem szabályos, itt-ott kicsit nyomi, de nagyon finom. Ehhez a tortához nem használunk kókuszolajat, ezért könnyű, zsírszegény. Ebből többet is meg lehet enni… nem telít el olyan gyorsan… 

szedres nyers torta

A gyümölcsös és a kesus réteget felváltva töltjük be a tortaformába. Mivel mind a két réteg gyorsan szilárdul, ezért figyeljünk oda arra, hogy ne teljen el sok idő a két krém elkészítése között. (magyarul igyekezzünk a második krémet gyorsan elkészíteni). Közben ne vegyük fel a telefont, és a postásnak se pont akkor nyissunk ajtót… Kellemetlen, ha beleköt a krém a turmixgép kelyhébe, mielőtt betöltenénk a tortába.

A nyers torták krémjeit többféleképpen lehet szilárdítani. Miért van erre szükség? Amikor elkészítjük a gyümölcsös, vagy kesukrémet, akkor azok folyékonyak. A tortát viszont szeretnénk úgy felvágni, hogy az ne folyjon szét, hanem szépen megálljon a tányéron.

szedres nyers torta

A szedres réteget utifűmaghéjjal kevertük össze, hogy megszilárdítsuk. Az utifűmaghéj egy tiszta növényi rost, számos egészségügyi előnnyel. Bővebben – ITT – olvashatsz róla!

A kesudiós réteg zselésítéséhez agar agart használunk, ami úgy működik, mint a zselatin, csak nem állati, hanem növényi eredetű.

szedres nyers torta

A szedres nyers torta alapjához datolyát használunk. Ha puha datolyánk van, akkor a 8 dkg datolyát magozzuk ki, és a zabpehellyel, kókuszreszelékkel együtt dobjuk az aprítógépbe. Ha száraz, aszalt datolyánk van, akkor azt áztassuk be tiszta vízbe, míg felpuhul, és úgy használjuk. Ha van datolyalekvárunk, akkor abból vegyünk ki 8 dkg-ot, és azzal keverjük el a magokat. Datolyalekvárt pedig – ÍGY – tudunk készíteni.

A szedres réteg édesítéséhez is datolyalekvárt, vagy száraz datolyát beáztatva, vagy puha, magozott, friss datolyát használunk,

Szedres torta

Egy zsírszegény nyers torta szedres és kesudiós krémből
Teljes Idő 30 perc

Készülékek

  • 1 18 cm-es tortaforma
  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők

az alap:

  • 12 dkg kókuszreszelék+zabpehely vegyesen,
  • 8 dkg datolyalekvár (fele aszalt datolya, fele víz, simára turmixolva)

szedres réteg:

  • 35 dkg szeder (fagyasztott vagy friss),
  • 8 dkg datolyalekvár
  • ½ citrom héja…
  • 2 evőkanál utifűmaghéj

fehér  krémes réteg:

  • 15 dkg kesudió,
  • 1 dl víz,
  • 1 kávéskanál vanília por
  • 7 dkg folyékony édesítőszer (agavé vagy rizsszirup, vagyamit használsz),
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál agar agar

Elkészítés

  • a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A datolyát beáztatjuk.
  • Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgépben (aprítógép) masszává keverjük és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Kanál hátuljával jól lenyomjuk, simára, egyenesre húzzuk.
  • A fehér krémes réteghez a kesut a vízzel és az édesítőszerrel, vaníliával turmixgépben simára turmixoljuk. Közben felteszünk egy kis lábasban 1 dl vizet forrni, belekeverjük az agar agart, és habzásig forraljuk, folyamatosan keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük még egy percig, és a kesukrémhez öntjük. Az a legjobb, ha turmixolás közben tudjuk hozzáönteni az agar agaros zselét. Ezt a masszát félretesszük, és elkészítjük a gyümölcsös krémet is.
    Lehetőleg gyorsan dolgozzunk…
  • A gyümölcsös réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk.
  • A két krémet felváltva töltjük bele a tortaformába, kis kupacokat rakva mindkettőből. A végén egy villa végével még kicsit bele keverünk körkörösen, hogy még jobban összekeveredjen a kétféle krém.
  • Egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól összeálljon a torta. Utána már szeletelhető.
  • Friss gyümölcsökkel díszítjük.

Megjegyzések

Tipp: szeder helyett bármilyen gyümölccsel készíthető, áfonya, eper, málna… vagy akár vegyesen. 
Fogás: Dessert
Konyha: nyers
Kulcsszó: nyers torta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close