Azért szeretem ezt a tortát, mert nem akar tökéletes lenni. Ez a szedres nyers torta nem szimmetrikus, nem szabályos, itt-ott kicsit nyomi, de nagyon finom. Ehhez a tortához nem használunk kókuszolajat, ezért könnyű, zsírszegény. Ebből többet is meg lehet enni… nem telít el olyan gyorsan…

A gyümölcsös és a kesus réteget felváltva töltjük be a tortaformába. Mivel mind a két réteg gyorsan szilárdul, ezért figyeljünk oda arra, hogy ne teljen el sok idő a két krém elkészítése között. (magyarul igyekezzünk a második krémet gyorsan elkészíteni). Közben ne vegyük fel a telefont, és a postásnak se pont akkor nyissunk ajtót… Kellemetlen, ha beleköt a krém a turmixgép kelyhébe, mielőtt betöltenénk a tortába.
A nyers torták krémjeit többféleképpen lehet szilárdítani. Miért van erre szükség? Amikor elkészítjük a gyümölcsös, vagy kesukrémet, akkor azok folyékonyak. A tortát viszont szeretnénk úgy felvágni, hogy az ne folyjon szét, hanem szépen megálljon a tányéron.

A szedres réteget utifűmaghéjjal kevertük össze, hogy megszilárdítsuk. Az utifűmaghéj egy tiszta növényi rost, számos egészségügyi előnnyel. Bővebben – ITT – olvashatsz róla!
A kesudiós réteg zselésítéséhez agar agart használunk, ami úgy működik, mint a zselatin, csak nem állati, hanem növényi eredetű.

A szedres nyers torta alapjához datolyát használunk. Ha puha datolyánk van, akkor a 8 dkg datolyát magozzuk ki, és a zabpehellyel, kókuszreszelékkel együtt dobjuk az aprítógépbe. Ha száraz, aszalt datolyánk van, akkor azt áztassuk be tiszta vízbe, míg felpuhul, és úgy használjuk. Ha van datolyalekvárunk, akkor abból vegyünk ki 8 dkg-ot, és azzal keverjük el a magokat. Datolyalekvárt pedig – ÍGY – tudunk készíteni.
A szedres réteg édesítéséhez is datolyalekvárt, vagy száraz datolyát beáztatva, vagy puha, magozott, friss datolyát használunk,

Szedres torta
Készülékek
- 1 18 cm-es tortaforma
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
az alap:
- 12 dkg kókuszreszelék+zabpehely vegyesen,
- 8 dkg datolyalekvár (fele aszalt datolya, fele víz, simára turmixolva)
szedres réteg:
- 35 dkg szeder (fagyasztott vagy friss),
- 8 dkg datolyalekvár
- ½ citrom héja…
- 2 evőkanál utifűmaghéj
fehér krémes réteg:
- 15 dkg kesudió,
- 1 dl víz,
- 1 kávéskanál vanília por
- 7 dkg folyékony édesítőszer (agavé vagy rizsszirup, vagyamit használsz),
- 1 dl víz
- 1 teáskanál agar agar
Elkészítés
- a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A datolyát beáztatjuk.
- Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgépben (aprítógép) masszává keverjük és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Kanál hátuljával jól lenyomjuk, simára, egyenesre húzzuk.
- A fehér krémes réteghez a kesut a vízzel és az édesítőszerrel, vaníliával turmixgépben simára turmixoljuk. Közben felteszünk egy kis lábasban 1 dl vizet forrni, belekeverjük az agar agart, és habzásig forraljuk, folyamatosan keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük még egy percig, és a kesukrémhez öntjük. Az a legjobb, ha turmixolás közben tudjuk hozzáönteni az agar agaros zselét. Ezt a masszát félretesszük, és elkészítjük a gyümölcsös krémet is. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk…
- A gyümölcsös réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk.
- A két krémet felváltva töltjük bele a tortaformába, kis kupacokat rakva mindkettőből. A végén egy villa végével még kicsit bele keverünk körkörösen, hogy még jobban összekeveredjen a kétféle krém.
- Egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól összeálljon a torta. Utána már szeletelhető.
- Friss gyümölcsökkel díszítjük.