8 dkg datolyalekvár (fele aszalt datolya, fele víz, simára turmixolva)
szedres réteg:
35 dkg szeder (fagyasztott vagy friss),
8 dkg datolyalekvár
½ citrom héja…
2 evőkanál utifűmaghéj
fehér krémes réteg:
15 dkg kesudió,
1dl víz,
1 kávéskanál vanília por
7 dkg folyékony édesítőszer (agavé vagy rizsszirup, vagyamit használsz),
1 dl víz
1 teáskanál agar agar
Elkészítés
a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A datolyát beáztatjuk.
Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgépben (aprítógép) masszává keverjük és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Kanál hátuljával jól lenyomjuk, simára, egyenesre húzzuk.
A fehér krémes réteghez a kesut a vízzel és az édesítőszerrel, vaníliával turmixgépben simára turmixoljuk. Közben felteszünk egy kis lábasban 1 dl vizet forrni, belekeverjük az agar agart, és habzásig forraljuk, folyamatosan keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük még egy percig, és a kesukrémhez öntjük. Az a legjobb, ha turmixolás közben tudjuk hozzáönteni az agar agaros zselét. Ezt a masszát félretesszük, és elkészítjük a gyümölcsös krémet is. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk…
A gyümölcsös réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk.
A két krémet felváltva töltjük bele a tortaformába, kis kupacokat rakva mindkettőből. A végén egy villa végével még kicsit bele keverünk körkörösen, hogy még jobban összekeveredjen a kétféle krém.
Egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól összeálljon a torta. Utána már szeletelhető.
Friss gyümölcsökkel díszítjük.
Megjegyzések
Tipp: szeder helyett bármilyen gyümölccsel készíthető, áfonya, eper, málna… vagy akár vegyesen.