Menj Vissza

Szedres torta

Egy zsírszegény nyers torta szedres és kesudiós krémből
Teljes Idő 30 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers

Készülékek

  • 1 18 cm-es tortaforma
  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

az alap:

  • 12 dkg kókuszreszelék+zabpehely vegyesen,
  • 8 dkg datolyalekvár (fele aszalt datolya, fele víz, simára turmixolva)

szedres réteg:

  • 35 dkg szeder (fagyasztott vagy friss),
  • 8 dkg datolyalekvár
  • ½ citrom héja…
  • 2 evőkanál utifűmaghéj

fehér  krémes réteg:

  • 15 dkg kesudió,
  • 1 dl víz,
  • 1 kávéskanál vanília por
  • 7 dkg folyékony édesítőszer (agavé vagy rizsszirup, vagyamit használsz),
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál agar agar

Elkészítés
 

  • a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A datolyát beáztatjuk.
  • Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgépben (aprítógép) masszává keverjük és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Kanál hátuljával jól lenyomjuk, simára, egyenesre húzzuk.
  • A fehér krémes réteghez a kesut a vízzel és az édesítőszerrel, vaníliával turmixgépben simára turmixoljuk. Közben felteszünk egy kis lábasban 1 dl vizet forrni, belekeverjük az agar agart, és habzásig forraljuk, folyamatosan keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük még egy percig, és a kesukrémhez öntjük. Az a legjobb, ha turmixolás közben tudjuk hozzáönteni az agar agaros zselét. Ezt a masszát félretesszük, és elkészítjük a gyümölcsös krémet is.
    Lehetőleg gyorsan dolgozzunk…
  • A gyümölcsös réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk.
  • A két krémet felváltva töltjük bele a tortaformába, kis kupacokat rakva mindkettőből. A végén egy villa végével még kicsit bele keverünk körkörösen, hogy még jobban összekeveredjen a kétféle krém.
  • Egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól összeálljon a torta. Utána már szeletelhető.
  • Friss gyümölcsökkel díszítjük.

Megjegyzések

Tipp: szeder helyett bármilyen gyümölccsel készíthető, áfonya, eper, málna… vagy akár vegyesen. 
Kulcsszó nyers torta