Hagyományos pita (zsebes kenyér) házilag elkészítve

1.8K

A pita tulajdonképpen egy „zsebes” lapos kenyér, amit meg lehet tölteni. Mi a titka a „zseb” kialakulásának? Rövid ideig, magas hőfokon kell sütni a lapos kenyeret, így az megemelkedik, és egy nagy levegő buborék keletkezik a belsejében.  

Igen, lehet kapni készen, lecsomagolva, de csak egyszer kell elolvasni az összetevők hosszú sorát, máris elmegy a kedve az embernek tőle. Jobb, ha otthon készíted, mert az van benne csak, amit beleteszel, friss és sokkal finomabb.

pita
Pita még sütés előtt

Élesztőt és cukrot is használunk ennél a receptnél. A cukrot itt nem lehet helyettesíteni semmilyen más édesítőszerrel, a cukor az élesztőben található egysejtű gombák tápláléka lesz, ezt a mennyiséget meg is fogja enni. Cukor a kész tésztában már nem marad.  

Felhasználási javaslat: A frissen kisült pitát töltsük meg tonhal ízű vegán pástétommal!

Pita (zsebes lapos kenyér)

Hagyományos pita kenyér házilag elkészítve. Egyszerűbb, mint gondolnád.
Teljes Idő 30 perc
Fogás Kenyér
Konyha növényi konyha

Készülékek

  • 1 kisebb tál
  • 1 nagyobb tál
  • 1 konyhai robotgép dagasztó funkció
  • 1 tapadásmentes serpenyő vagy tepsi és sütő

Összetevők
  

  • 40 dkg simaliszt (vagy graham) 
  • 2 dl    kézmeleg víz, 
  • 2 dl langyos növényi tej, 
  • 1 csomag szárított élesztő,  (7 gramm)
  • 2 teáskanál cukor, 
  • 1 teáskanál só,  
  • 2 evőkanál oliva olaj

Elkészítés
 

  • A meleg vízben feloldjuk a cukrot, majd beleszórjuk a szárított élesztőt. Ha minden jól megy, az élesztő kb 10-15 perc alatt „felfut”, vagyis habos lesz, megnő a térfogata, ezért érdemes nagyobb edénybe tenni, nehogy kifusson.
  • Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, langyos növényi tejet, és jól összegyúrjuk. Ha van, használhatjuk konyhai robotgép dagasztó funkcióját. Meleg helyre állítjuk, és kb 20 percig kelesztjük.  
  • Olajos kézzel gombócokat formázunk a tésztából, és kézzel vagy egy sodrófával  fél cm vastag korongokat formázunk a gombócokból.
  • Felmelegített tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
  • Tehetjük tepsibe is a korongokat, és forró (200 fokos) sütőben egyszerre is ki lehet sütni őket. 6-7 perc után fordítsuk meg.  
Kulcsszó kenyér, liszt, pita, sütés
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close