A pita tulajdonképpen egy „zsebes” lapos kenyér, amit meg lehet tölteni. Mi a titka a „zseb” kialakulásának? Rövid ideig, magas hőfokon kell sütni a lapos kenyeret, így az megemelkedik, és egy nagy levegő buborék keletkezik a belsejében.
Igen, lehet kapni készen, lecsomagolva, de csak egyszer kell elolvasni az összetevők hosszú sorát, máris elmegy a kedve az embernek tőle. Jobb, ha otthon készíted, mert az van benne csak, amit beleteszel, friss és sokkal finomabb.

Élesztőt és cukrot is használunk ennél a receptnél. A cukrot itt nem lehet helyettesíteni semmilyen más édesítőszerrel, a cukor az élesztőben található egysejtű gombák tápláléka lesz, ezt a mennyiséget meg is fogja enni. Cukor a kész tésztában már nem marad.
Felhasználási javaslat: A frissen kisült pitát töltsük meg tonhal ízű vegán pástétommal!


Pita (zsebes lapos kenyér)
Készülékek
- 1 kisebb tál
- 1 nagyobb tál
- 1 konyhai robotgép dagasztó funkció
- 1 tapadásmentes serpenyő vagy tepsi és sütő
Összetevők
- 40 dkg simaliszt (vagy graham)
- 2 dl kézmeleg víz,
- 2 dl langyos növényi tej,
- 1 csomag szárított élesztő, (7 gramm)
- 2 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só,
- 2 evőkanál oliva olaj
Elkészítés
- A meleg vízben feloldjuk a cukrot, majd beleszórjuk a szárított élesztőt. Ha minden jól megy, az élesztő kb 10-15 perc alatt „felfut”, vagyis habos lesz, megnő a térfogata, ezért érdemes nagyobb edénybe tenni, nehogy kifusson.
- Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, langyos növényi tejet, és jól összegyúrjuk. Ha van, használhatjuk konyhai robotgép dagasztó funkcióját. Meleg helyre állítjuk, és kb 20 percig kelesztjük.
- Olajos kézzel gombócokat formázunk a tésztából, és kézzel vagy egy sodrófával fél cm vastag korongokat formázunk a gombócokból.
- Felmelegített tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
- Tehetjük tepsibe is a korongokat, és forró (200 fokos) sütőben egyszerre is ki lehet sütni őket. 6-7 perc után fordítsuk meg.