Menj Vissza

Pita (zsebes lapos kenyér)

Hagyományos pita kenyér házilag elkészítve. Egyszerűbb, mint gondolnád.
Teljes Idő 30 perc
Fogás Kenyér
Konyha növényi konyha

Készülékek

  • 1 kisebb tál
  • 1 nagyobb tál
  • 1 konyhai robotgép dagasztó funkció
  • 1 tapadásmentes serpenyő vagy tepsi és sütő

Összetevők
  

  • 40 dkg simaliszt (vagy graham) 
  • 2 dl    kézmeleg víz, 
  • 2 dl langyos növényi tej, 
  • 1 csomag szárított élesztő,  (7 gramm)
  • 2 teáskanál cukor, 
  • 1 teáskanál só,  
  • 2 evőkanál oliva olaj

Elkészítés
 

  • A meleg vízben feloldjuk a cukrot, majd beleszórjuk a szárított élesztőt. Ha minden jól megy, az élesztő kb 10-15 perc alatt „felfut”, vagyis habos lesz, megnő a térfogata, ezért érdemes nagyobb edénybe tenni, nehogy kifusson.
  • Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, langyos növényi tejet, és jól összegyúrjuk. Ha van, használhatjuk konyhai robotgép dagasztó funkcióját. Meleg helyre állítjuk, és kb 20 percig kelesztjük.  
  • Olajos kézzel gombócokat formázunk a tésztából, és kézzel vagy egy sodrófával  fél cm vastag korongokat formázunk a gombócokból.
  • Felmelegített tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
  • Tehetjük tepsibe is a korongokat, és forró (200 fokos) sütőben egyszerre is ki lehet sütni őket. 6-7 perc után fordítsuk meg.  
Kulcsszó kenyér, liszt, pita, sütés