A növényi konyha egyik legérdekesebb étele a nyers, ropogós keksz, vagy más néven kréker! Ez egy zöldségekből és magokból álló sós aszalvány. Nagyon sok klassz recept van, sorban töltöm majd fel a többit is. Lehet csak úgy magában is fogyasztani, mint egy nasit, de lehet úgy is, mintha kenyér lenne, avokádóval, zöldségekkel, csírákkal teljes egészében főétel is tud lenni.
Ízben és formában nagyon sokfélék ezek a kekszek, és mivel aszalással készülnek, dehidratáltak, oda kell figyelni a még bőségesebb folyadék bevitelre, ha ilyen aszalványokat fogyasztunk!
Az aszalásról minden receptnél írhatnék egy sor olyan dolgot, amire oda kell figyelni, amit érdemes tudni. De nem teszem, mert aki már gyakorlott aszaló, annak ezek már természetesek. Ezek a tudnivalók össze vannak foglalva egy aszalós mini tanfolyam keretében, érdemes elolvasni.

A sárgarépás ropogós keksz egy teljes értékű nyers étel, tele rostokkal, értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal, enzimekkel. Nagyon szeretnék kedvet csinálni ehhez, és az ehhez hasonló kenyerekhez, mert nagyon egészségesek! Van, aki ÉLŐ KENYÉR-nek hívja, napkenyér, napkeksz… sok neve van. A lényeg, hogy ha az ízét és az állagát is sikerül eltalálni, akkor nagyon hamar bele lehet szeretni ezekbe a ropogós kenyérkékbe.
Ha kenyérnek használjuk, akkor itt egy lehetséges szendvics ötlet. Megkenjük avokádóval, paprika szeleteket teszünk rá, és megszórjuk csírákkal.




Sárgarépás ropogós keksz
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 aszalógép
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 30 dkg sárgarépa
- 1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
- 1 kisebb fej zeller (kb 5-6 dkg
- 1 darab húsos paradicsom leturmixolva
- 5 dkg csírázott-szárított hajdina megőrölve elhagyható, illetve zabliszttel helyettesíthető
- 5 dkg sárga lenmag megőrölve
- 2 kávéskanál só
Elkészítés
- A zöldségeket aprítógépben pici morzsásra aprítjuk.
- Hozzákeverjük az őrölt magokat, a turmixolt paradicsomot és a sót, jól összegyúrjuk. Jót tesz neki legalább 3 óra pihentetés szobahőmérsékleten.
- Aszalógép tapadásmentes lapján egyenletesen szétterítjük. Ez a mennyiség 1 tálcára elegendő.
- Az aszalógépet az első órában lehet 60 fokra állítani, utána vissza kell venni 45 fokra. 4-5 óra után, amikor teljesen száraz a teteje, meg lehet fordítani, akkor már nem kell a tapadásmentes lap