Klasszikus nyers recept, az aszalt gyümölcsöket valamilyen diófélével aprítjuk, ízesítjük, összedolgozzuk, majd a masszából tetszőleges formát készítünk. Ennél a diógolyó receptnél az aszalt gyümölcsök dominálnak, ezért kétszer annyi gyümölcs került bele, mint dió. Ez a természetes édesség teljes értékű étel, mert az alapanyagok eredeti, feldolgozatlan formában vannak jelen.
Aktivált diót használunk. Ez azt jelenti, hogy a diót beáztatjuk tiszta vízbe legalább 12 órára, majd leöblítjük és jól kiszárítjuk. A magokat, dióféléket nem esszük nyersen, mert tartalmaznak egy enzimgátló anyagot, ami nehezíti az emésztést. Ezek az anyagok áztatással lebomlanak. Miért nem esszük a magokat nyersen?

Az aszalt gyümölcsöket jól megmossuk, Pár percig lehet áztatni is, hogy a felületükre rátapadt szennyeződés le tudjon oldódni. Ezután kézzel kicsit átmasszírozzuk, hogy a leoldódott szutyok Ennyi idő alatt épp elegendő nedvességet vesznek magukhoz, ami ennek az édességnek az elkészítéséhez szükséges.

A receptben datolya és aszalt sárgabarack szerepel, de ki lehet próbálni másfajta aszalt gyümölcsökkel is. A boltban vásárolt aszalt datolyát, sárgabarackot érdemes kisebb darabokra vágni, mielőtt az aprítógépbe tesszük.

Saját aszalványt is használhatunk, így aszalj barackot otthon!
Diógolyók kókuszreszelékben, és egy diógolyó pedig kakaóporban meghempergetve.


Aszalt gyümölcsös dió golyók
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 1 csésze aktivált dió
- 1 csésze aszalt datolya
- 1 csésze aszalt barack
- pici só, fahéj, reszelt citromhéj, citromlé
- a hempergetéshez kókuszreszelék, kakaópor
Elkészítés
- Az aszalt gyümölcsöket pár percre beáztatjuk tiszta vízbe, majd jól lemossuk. Ezután darabokra felvágjuk.
- A diót és az aszalt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt aprítógépbe tesszük, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll gombóccá
- A masszából kisebb golyókat formázunk.
- A golyókat meg lehet hempergetni kókuszreszelékben vagy kakaóporban