Természetes édesség: aszalt gyümölcsös diógolyó

1.3K

Klasszikus nyers recept, az aszalt gyümölcsöket valamilyen diófélével aprítjuk, ízesítjük, összedolgozzuk, majd a masszából tetszőleges formát készítünk. Ennél a diógolyó receptnél az aszalt gyümölcsök dominálnak, ezért kétszer annyi gyümölcs került bele, mint dió. Ez a természetes édesség teljes értékű étel, mert az alapanyagok eredeti, feldolgozatlan formában vannak jelen.

Aktivált diót használunk. Ez azt jelenti, hogy a diót beáztatjuk tiszta vízbe legalább 12 órára, majd leöblítjük és jól kiszárítjuk. A magokat, dióféléket nem esszük nyersen, mert tartalmaznak egy enzimgátló anyagot, ami nehezíti az emésztést. Ezek az anyagok áztatással lebomlanak. Miért nem esszük a magokat nyersen?

két szem aktivált dió, diógolyó
két szem aktivált dió

Az aszalt gyümölcsöket jól megmossuk, Pár percig lehet áztatni is, hogy a felületükre rátapadt szennyeződés le tudjon oldódni. Ezután kézzel kicsit átmasszírozzuk, hogy a leoldódott szutyok Ennyi idő alatt épp elegendő nedvességet vesznek magukhoz, ami ennek az édességnek az elkészítéséhez szükséges.

A receptben datolya és aszalt sárgabarack szerepel, de ki lehet próbálni másfajta aszalt gyümölcsökkel is. A boltban vásárolt aszalt datolyát, sárgabarackot érdemes kisebb darabokra vágni, mielőtt az aprítógépbe tesszük.

aszalt barack diógolyó

Saját aszalványt is használhatunk, így aszalj barackot otthon!

Diógolyók kókuszreszelékben, és egy diógolyó pedig kakaóporban meghempergetve.

diógolyó

Aszalt gyümölcsös dió golyók

Aktivált dió és aszalt gyümölcsök alkotják ezt a szuper édességet.
Teljes Idő 10 perc

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők

  • 1 csésze aktivált dió
  • 1 csésze aszalt datolya
  • 1 csésze aszalt barack
  • pici só, fahéj, reszelt citromhéj, citromlé
  • a hempergetéshez kókuszreszelék, kakaópor

Elkészítés

  • Az aszalt gyümölcsöket pár percre beáztatjuk tiszta vízbe, majd jól lemossuk. Ezután darabokra felvágjuk.
  • A diót és az aszalt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt aprítógépbe tesszük, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll gombóccá
  • A masszából kisebb golyókat formázunk.
  • A golyókat meg lehet hempergetni kókuszreszelékben vagy kakaóporban

Megjegyzések

Ez az ízesítés a karácsonyt idézi, az illata és az íze is olyan „mézes sütis”. Citromlé kell bele a tömény édes íz tompítására.  
Ha nincs aprítógéped, akkor a diót szokásos módon daráld meg (kézi darálóval pl.), és az aszalt gyümölcsöket vágódeszkán éles késsel vágd egészen apró darabokra. Majd az egészet kézzel jól dolgozd össze.
Fogás: Dessert
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: aktivált dió, aszalt sárgabarack, datolya
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close