Fekete erdő poharas krém – nyers desszert

1.3K

Egy újabb nyers édesség, nem kell bekapcsolni a sütőt! Egy poharas krém, amiben csak természetes anyagok vannak. Teljes értékű étel, mert semmilyen finomított, feldolgozott anyagot nem használunk, így teljesen természetes.

3 rétegből áll ez a finomság, egy piros erdei gyümölcsös, egy csokoládés és egy vaníliás réteg váltja egymást a pohárban. Vékonyan tegyük a rétegeket, hogy gyorsan jöjjenek egymás után, ne szokja meg egyik ízét sem a nyelvünk.  

Ez a nyers desszert teljes értékű, mert feldolgozatlan, tápanyagokban gazdag összetevőkből áll: datolya, kakaópor, kesudió, vanília, erdei gyümölcsök.

A kakaópor és a teljes értékű növényi étrend

A kakaópor a kakaóbabok feldolgozásának eredménye, ahol a babok fermentálása, szárítása, pörkölése, majd őrlése révén készül a por. Ez viszonylag minimálisan feldolgozott, hiszen az alapanyag maga, a kakaóbab, nem veszít jelentősen a tápanyag tartalmából a folyamat során.

Tápanyagok: A kakaópor gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett ásványi anyagokat, például vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Hozzáadott összetevők: a tiszta, cukrozatlan kakaópor, – amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tejport vagy egyéb adalékanyagokat-, beleillik a teljes értékű növényi étrendbe.

Fontos összetevő a datolya

A datolyát általában áztatva-turmixolva használjuk fel a nyers édességekhez. Éppen ezért érdemes nagyobb adag datolyát beáztatni és elturmixolni, és így a hűtőszekrényben tárolni. Ez a datolyalekvár. Ha van datolyalekvárunk, akkor a csokis réteg elkészítése sokkal kevesebb időt fog igénybe venni.

datolyalekvár poharas krém
datolyalekvár

A másik fontos összetevő a kesudió

A kesudió az egyik leggyakrabban használt olajos mag a növényi konyhában. Növényi tejet, krémeket lehet belőle készíteni. A kesuvaj nem más, mint 100% kesudió (sem vizet, sem olajat nem adunk hozzá), vagyis a kesudió krémesre turmixolva. Ha van otthon kesuvajad, akkor ezt a poharas krémet turmixgép nélkül is el tudod készíteni, a kesuvajhoz csak hozzá kell keverni a többi hozzávalót.

Fekete erdő poharas krém

Három rétegből áll ez a gyönyörű és nagyon finom nyers édesség. Egy csokis, egy vaníliás és egy gyümölcsös réteg váltja egymást.
Teljes Idő 15 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

Csokikrém

  • 1 darab avokádó
  • 1 darab érett banán 
  • 2 evőkanál kakaópor 
  • 2 evőkanál datolyalekvár vagy 4-5 szem puha datolya

A gyümölcsös réteghez

  • 35 dkg vegyes piros gyümölcs lehet fagyasztott is

A vaníliás réteghez

  • 20 dkg kesuvaj vagy kesudió
  •  ½ citrom leve 
  • 1 kávéskanál vanília por vagy kivonat
  • 2-3 evőkanál víz
  • pár csepp stévia

Elkészítés
 

Csokikrém

  • A csokikrém összetevőit konyhai aprítógépbe tesszük, és simára dolgozzuk.

Gyümölcsös réteg

  • Ha fagyasztott gyümölcsünk van, akkor felengedjük, a nagyobb darabokat felvágjuk, a gyümölcsök levét lecsepegtetjük

Vaníliás réteg

  • A vaníliás réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy tejszínhab sűrűségű masszát kapjunk.  Ha kesuvajat használunk, akkor akár gép nélkül is ki tudjuk keverni. A többi réteg édes, ezért ezt a vaníliás réteget nem feltétlen kell édesre ízesíteni. Egy pár csepp stévia épp elég lesz.

Összeállítás:

  • A poharakba először a csokis réteg kerül, majd erre a gyümölcsös réteg, végül a fehér vaníliás krém. Ezt addig ismételjük, amíg meg nem telik a poharunk.  A tetejét díszíthetjük gyümölccsel, menta levéllel, kakaóporral.  
Kulcsszó bogyós gyümölcsök, csokikrém, datolya, datolyalekvár, kesudió, kesukrém, kesuvaj
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close