Egy újabb nyers édesség, nem kell bekapcsolni a sütőt! Egy poharas krém, amiben csak természetes anyagok vannak. Teljes értékű étel, mert semmilyen finomított, feldolgozott anyagot nem használunk, így teljesen természetes.
3 rétegből áll ez a finomság, egy piros erdei gyümölcsös, egy csokoládés és egy vaníliás réteg váltja egymást a pohárban. Vékonyan tegyük a rétegeket, hogy gyorsan jöjjenek egymás után, ne szokja meg egyik ízét sem a nyelvünk.
Ez a nyers desszert teljes értékű, mert feldolgozatlan, tápanyagokban gazdag összetevőkből áll: datolya, kakaópor, kesudió, vanília, erdei gyümölcsök.

A kakaópor és a teljes értékű növényi étrend
A kakaópor a kakaóbabok feldolgozásának eredménye, ahol a babok fermentálása, szárítása, pörkölése, majd őrlése révén készül a por. Ez viszonylag minimálisan feldolgozott, hiszen az alapanyag maga, a kakaóbab, nem veszít jelentősen a tápanyag tartalmából a folyamat során.
Tápanyagok: A kakaópor gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett ásványi anyagokat, például vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.
Hozzáadott összetevők: a tiszta, cukrozatlan kakaópor, – amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tejport vagy egyéb adalékanyagokat-, beleillik a teljes értékű növényi étrendbe.
Fontos összetevő a datolya
A datolyát általában áztatva-turmixolva használjuk fel a nyers édességekhez. Éppen ezért érdemes nagyobb adag datolyát beáztatni és elturmixolni, és így a hűtőszekrényben tárolni. Ez a datolyalekvár. Ha van datolyalekvárunk, akkor a csokis réteg elkészítése sokkal kevesebb időt fog igénybe venni.

A másik fontos összetevő a kesudió
A kesudió az egyik leggyakrabban használt olajos mag a növényi konyhában. Növényi tejet, krémeket lehet belőle készíteni. A kesuvaj nem más, mint 100% kesudió (sem vizet, sem olajat nem adunk hozzá), vagyis a kesudió krémesre turmixolva. Ha van otthon kesuvajad, akkor ezt a poharas krémet turmixgép nélkül is el tudod készíteni, a kesuvajhoz csak hozzá kell keverni a többi hozzávalót.

Fekete erdő poharas krém
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
Csokikrém
- 1 darab avokádó
- 1 darab érett banán
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál datolyalekvár vagy 4-5 szem puha datolya
A gyümölcsös réteghez
- 35 dkg vegyes piros gyümölcs lehet fagyasztott is
A vaníliás réteghez
- 20 dkg kesuvaj vagy kesudió
- ½ citrom leve
- 1 kávéskanál vanília por vagy kivonat
- 2-3 evőkanál víz
- pár csepp stévia
Elkészítés
Csokikrém
- A csokikrém összetevőit konyhai aprítógépbe tesszük, és simára dolgozzuk.
Gyümölcsös réteg
- Ha fagyasztott gyümölcsünk van, akkor felengedjük, a nagyobb darabokat felvágjuk, a gyümölcsök levét lecsepegtetjük
Vaníliás réteg
- A vaníliás réteghez a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy tejszínhab sűrűségű masszát kapjunk. Ha kesuvajat használunk, akkor akár gép nélkül is ki tudjuk keverni. A többi réteg édes, ezért ezt a vaníliás réteget nem feltétlen kell édesre ízesíteni. Egy pár csepp stévia épp elég lesz.
Összeállítás:
- A poharakba először a csokis réteg kerül, majd erre a gyümölcsös réteg, végül a fehér vaníliás krém. Ezt addig ismételjük, amíg meg nem telik a poharunk. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel, menta levéllel, kakaóporral.