Ehető zöld levelek? Milyen zöld levelet tegyünk a zöld turmixba?
Elsőre legtöbbször a spenót és a saláta jut az eszünkbe, aztán beugrik a petrezselyem és a zeller zöld szára, levelei, de itt nagyjából meg is áll a tudományunk. Pedig számtalan zöld levél van a kezünk ügyében, amiről sokszor nem is tudjuk, hogy ehető, sőt, finom, tele értékes tápanyagokkal.
A zöld leveleket elsősorban salátákban, zöld turmixokban fogyasztjuk nyersen, vagy főzelékbe, levesbe főzzük bele. A nyers változatban sokkal több tápanyag marad meg, ezért érdemes inkább hőkezelés nélkül fogyasztani. (Nyers ételek, az enzimek jelentősége)
Sokan nem gondolnák, de a zöld levelek kiváló fehérjeforrások! A zöld levelekben a fehérjék alkotó elemeit, az aminosavakat találjuk meg különböző mennyiségben. Erről bővebben – ITT – lehet olvasni.
A most következő felsorolás nem teljes, ezeken kívül számtalan termesztett zöld levél alkalmas arra, hogy nyersen fogyasszuk, akár salátában, akár zöld turmixban. (Retek levele, cékla levele, kelkáposzta, mindenféle fodros és színes saláta, tépősaláta, zeller levele, stb)
A termesztett zöld leveleken kívül számtalan vadon termő zöld levél is alkalmas a fogyasztásra, főleg zöld turmix formájában.

Mángold: az íze a spenóthoz hasonlít, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel. Zöld turmix alapanyag.

Spenót: más néven paraj. Sokféle fajtája ismert, bébi spenót, matador spenót, újzélandi spenót, malabár, monorez, stb.. Nyersen salátákba, turmixokba, főzve, párolva főzeléknek, tészta öntetnek fogyaszthatjuk. A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás. (a C vitamin csak nyersen…)

Római saláta : Ez a hosszú levelű salátafajta levelei zöldessárgák, alakjuk lapát vagy hosszúkás tojásdad. Előnye a fejes salátával szemben, hogy sokkal tovább marad friss, Hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható.

Fodros kel vagy leveles kel: igazi superfood, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöld leveles zöldségek királyának is nevezik. Párolva, főzve, de nyersen is fogyasztható. Salátákban kevésbé, de turmix italokba kiváló alapanyag.

Nero di Toscana leveleskel: Dekoratív fodros levelű, hatalmas téli zöldség, amely gazdag C-vitaminban, karotinban és ásványi anyagokban. Erőteljes növénnyé fejlődik, hullámos, kékeszöld levelekkel. Zöld turmix alapanyag.

Madársaláta: fogyasztásával antioxidánsokhoz, A-, és C-vitaminhoz juthatunk, B9-vitamin és bétakarotin tartalma pedig a téli lehangoltságot, fáradságot enyhítheti. Kalóriaszegény zöldség, rosttartalma miatt pedig jótékony hatással van a belekre. Nyersen, salátának, vagy zöld turmixba ajánlott.

A petrezselyem zöldjét mindenki ismeri, számtalan jótékony hatása van. Levesekbe, főzelékekbe főzve, salátákba, zöld turmixokba nyersen használjuk. A petrezselyem zöld jótékony hatásairól – ITT – olvashatsz.

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk. Zöld turmixba keveset tegyünk, mert erőteljes az íze. Bővebben – ITT – a rukkoláról.

A mizuna (mustárspenót) egy kevésbé ismert zöld leveles növény, biopiacon lehet vele találkozni. Erőteljes mustár íze van, emiatt óvatosan kell vele bánni, egyszerre csak keveset tegyünk a salátánkba, zöld turmixunkba.

Pak choy (bordáskel), egy szintén kevésbé ismert zöld leveles zöldség. Leginkább a keleti konyha ételeihez illik. A-, C-, és K-vitaminban gazdag, gazdag béta-karotin, kálcium és antoxidás forrás.