Szuper édes nyers csokikrém mindössze 2 összetevőből!

1K

Ez a szuper egészséges és nyers csokikrém mindössze két alapanyagból készül: datolya és cukrozatlan kakaópor!

Miért ennyire népszerű ez a nyers csokikrém a növényi étrendben? Elsősorban azért, mert természetes alapanyagokból készül, nincs benne hozzáadott, finomított cukor, sűrítőanyag, és semmilyen feldolgozott élelmiszer. A datolya önmagában egy szuper élelmiszer, tele fontos tápanyagokkal. Éppen ezek miatt ez a csokikrém beilleszthető a teljes értékű növényi étrendbe.

magozott datolya
magozott datolya

Nem mindegy azonban, hogy milyen datolyát használunk. A cukrozott, fényesítőanyaggal, és más adalékanyaggal kezelt datolyát jobb, ha elkerüljük. Figyeljünk a csomagolásra: az összetevők között kizárólag ez szerepelhet: aszalt datolya.

Itt egy képen látszik az aszalt datolya (balra lent), a beáztatott datolya (fent), és az elturmixolt beáztatott datolya, vagyis a datolyalekvár (jobbra lent)

A valódi ok, amiért ez a csokikrém olyan gyakran készül a konyhámban, az az egyszerűsége. Datolyalekvár szinte mindig van itthon, csak egy mozdulat belekeverni egy kanál kakaóport, és pillanatok alatt készen van. Gyümölcs is mindig van itthon, ezért ha valamilyen csokis-gyümölcsös édességre vágyunk, percek alatt kész a finomság.

Fontos, hogy ne maradjon darabos ez a krém, ezért érdemes konyhai robotgéppel, vagy turmixgéppel jól kikeverni a datolyát. Ha van kész datolyalekvár, akkor nincs szükség semmilyen konyhai berendezésre, akkor elég csak egy kanállal jól belekeverni a kakaóport.

Tortákhoz, poharas krémekhez, nyers édességekhez alapanyagként használjuk, ráönthetjük gyümölcssalátára, vagy szeletelhetünk bele bármilyen gyümölcsöt!

Egy különleges változat a Narancsos csokikrém recept.

Szuper édes csokikrém mindössze 2 összetevőből

A datolya és a kakaópor találkozása, sok nyers édesség alapja
Elkészítés ideje 10 perc
Teljes Idő 5 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers
Adag 4

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép vagy turmixgép ha puha datolyánk van
  • 1 kanál vagy kézi habverő ha datolyalekvárt használunk

Összetevők
  

  • 20 dkg datolyalekvár vagy puha datolya
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
 

  • A datolyalekvárt a kakaóporral kanállal vagy kézi habverővel simára keverjük.
  • Ha puha datolyánk van, akkor azt beletesszük a konyhai robotgépbe (használhatunk turmixgépet is), és a kakaóporral simára keverjük. A datolya szárazságától függően kell valamennyi vizet is tenni a gépbe, hogy ne álljon össze a datolya egy masszává, hanem krémszerű legyen.

Megjegyzések

Selymes változat: Ha egy kevés olvasztott kókuszolajat turmixolunk hozzá, akkor fényes, krémes csokikrémet kapunk, sokkal mutatósabb és finomabb lesz, viszont a plusz zsiradéktól kevésbé egészséges. Nem elég keverni, magas fordulaton turmixolni kell, mert a datolyalekvár víz alapú, a kókuszolaj zsíros alapú, így kézzel nem fogjuk tudni elvegyíteni őket.
Csokis változat: Ha még csokisabb ízvilágot szeretnénk elérni, akkor olvasztott csokoládét turmixoljunk hozzá, itt sem elég kézzel keverni, mert darabos lesz… No ez aztán az igazi különleges csokikrém, fontos, hogy jófajta keserűcsoki legyen, lehetőleg cukor és adalékanyag mentes!
Kulcsszó csokikrém, datolya, datolyalekvár, gyors, kakaópor
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close