Ennek az italnak a színe fantasztikus, és ha frissen tudjuk tálalni, még habos… friss hajtásokat adjunk hozzá. (pl. ha csíráztatunk zöldborsót, annak nagyon szép és rendkívül finom borsóízű hajtásai vannak)
A mandulatej készítése után megmaradt rostokból sajtot lehet készíteni, itt az ALAPRECEPT, és itt van egy szép SZÍNES MANDULASAJT RECEPT húsvétra, vagy csak úgy…

a fotókat Birta Endre készítette

Sárgarépás, narancsos mandulatej
Házi mandulatej naranccsal, sárgarépával ízesítve
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 Szűrőzsák
Összetevők
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 5 dl sárgarépalé (kb 80 dkg friss sárgarépát lenyomunk gyümölcscentrifugán)
- 2 narancs leve frissen kifacsarva
- 1 kanál rizsszirup, vagy más természetes édesítőszer
- 1 liter víz
Elkészítés
- A mandulából tejet készítünk úgy, hogy simára turmixoljuk a vízzel, majd egy nylon szűrőzsák segítségével leszűrjük. Az így kinyert lé lesz a mandulatej. A fennmaradó rostokat tegyük félre a színes mandulasajt golyókhoz.
- Összekeverjük a sárgarépalét a narancslével és a mandulatejjel, majd kóstolás után belekeverjük az édesítőszert. Előfordulhat, hogy a narancs és a répa elég édes, és akkor nincs szükség külön édesítésre.
- Ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor a sárgarépát is tegyük a turmixgépbe, turmixoljuk el egy kevés vízzel és úgy szűrjük le.