A nyers édességek gyorsan készen vannak, táplálók, egészségesek. Kivéve akkor, ha túl sok növényi zsírt, olajat tartalmaznak. Hiába nyers édesség, hiába van tele gyümölcsökkel, ha nagyon sok telített zsírt tartalmaz, akkor egyáltalán nem tekinthető egészségesnek.
Ez a tálcás gyümölcsös süti egy mutatós édesség, nálam mindig sikert arat, akár tanfolyamon, akár itthon készítem. Bármilyen gyümölcs használható hozzá, mindig épp az, ami kéznél van, ami épp kapható. Most az őszi gyümölcsök, de télen mandarin, kivi, banán… aszalt gyümölcs meg bármikor elérhető.
Ez a süti három részből áll. Az alapja kókuszreszelék és zabpehely keveréke datolyával, vagy datolyalekvárral összefogva, kakaóporral ízesítve. Sokkal könnyebb és gyorsabb, ha van otthon datolyalekvár, amit nagyon egyszerű elkészíteni, mutatom – ITT –.

A következő rétegbe felszeletelt gyümölcsöket rakunk, akár így, akár összevissza. Bármilyen gyümölcs jöhet, lényeg, hogy laposra legyenek vágva, hogy szépen lehessen szeletelni.
A harmadik réteg a kesuhab, amit kesudióból, vízzel, citrommal, vaníliával turmixolunk, hámozott almával édesítünk. Próbáljuk úgy önteni a szószt, hogy ne fedje be teljesen a gyümölcsöket, jól néz ki, ha itt-ott kikandikál egyik-másik, színesen.

A tetejére bármilyen aszalt gyümölcsöt potyogtathatunk, és a fehér krémen nagyon jól mutat a pici zöld levél, menta vagy citromfű.

Tálcás gyümölcsös nyers süti
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
az alaphoz
- 15 dkg datolyapép vagy kb 10 dkg datolya plusz víz
- 15 dkg kókuszreszelék és zabpehely vegyesen
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a gyümölcsök
- 2-3 darab kivi
- 1 darab banán
- 1 darab mandarin
- vagy bármilyen más gyümölcs
a kesuhabhoz
- 15 dkg kesudió,
- 1/2 darab hámozott alma lehetőleg valamilyen édesebb fajta legyen
- 1/2 darab bio citrom leve és reszelt héja
- 1,5 dl tiszta víz
- csipet vanília aroma
a díszítéshez
- aszalt áfonya, citromfű vagy menta levelek
Elkészítés
- Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk. Egy csokis, morzsás anyagot kapunk, amit belenyomkodunk egy tálca aljába.
- Erre szépen felkarikázunk tetszés szerinti gyümölcsöket
- Erre jön a kesuhab: a kesudiót a vízzel, almával, citromlével simára turmixoljuk, és gusztusosan a gyümölcsök tetejére öntjük. Ezt a fehér krémet is lehet pluszban édesíteni bármilyen édesítőszerrel, de az édes alma általában elég szokott lenni.
- Aszalt gyümölcsökkel, zöld levelekkel díszítjük.