Kézenfekvő: ha aszalni szeretnénk, akkor ahhoz bizony aszalógép kell. De mivel maga az aszalás sokkal régebbi emberi művelet, mint az aszalógépek megjelenése, így ez nem is annyira triviális. Kétségkívül a legkényelmesebb, ha veszünk egy olyan aszalógépet, amivel élő ételeket lehet készíteni, de nem ez az egyetlen megoldás. Ebben a bejegyzésben az aszalógépekről lesz szó, de lehet aszalni aszalógép nélkül, így.
Aszalógépek működése, összehasonlítása
Amikor kb 20 évvel ezelőtt elkezdtem élő ételekkel foglalkozni, és aszalógépet kerestem, nem volt nagy választék. Kerek tálcás, ami alulról fűt, és szögletes, hátsó fűtéssel. Ennek a két típusnak a működésbeli összehasonlításáról készült ez a leírás. Most ezt szükségesnek tartom kiegészíteni azzal a gondolattal, hogy az utóbbi időben olyan mértékben fejlődött a technológia, hogy a kétféle aszalógép között nem látok már akkora nagy különbséget. Más szavakkal: a gyártók a felépítésből adódó hátrányokat egyre nagyobb sikerrel próbálják kiküszöbölni, így bátran lehet állítani, hogy a modern gyártású, kerek tálcás aszalógépekkel is hasonlóan jó eredményeket lehet elérni, mint a szögletes gépekkel.
Felépítésük és működési elvük alapján kétféle aszalógépet különböztetünk meg. A kereskedelmi forgalomban a legtöbb fajta aszalógép kerek tálcás, működési elve szerint a meleg levegőt alulról fújja felfelé. Ha már ismerjük az aszalás folyamatát, tudjuk, hogy ez az elv nem minden esetben biztosít kellő intenzitású szárítást. Ezeknél az aszalógépeknél sok esetben nincs hőfokszabályzó, ami az élő ételek készítése miatt igen fontos követelmény.

Körtálcás, alsó fűtéses aszalógép esetében :
– az alsó tálcákon amely közelebb van a fűtéshez, hamarabb aszalódik az étel, amíg a távolabbi tálcákon lassabban és a legfelső tálcán pedig lecsapódik az alsókból elpárolgó pára
– cserélgetni kell a tálcákat
– nem egyenletes a száradás, így megnövekszik a szárítási idő
– nem minden esetben található a készüléken hőfok szabályozási lehetőség
– általában előre beállított fix aszalási hőmérséklet, kíméletlen aszalási metódus, sérülhetnek az enzimek, tápanyagok
– folyékony alapanyagok aszalására nem kifejezetten alkalmas, mert a tapadásmentes lap használatával elzáródik a meleg levegő útja
– kevés mennyiség aszalható egyszerre
Hátsó fűtéses (pl. Excalibur) aszalógép
Az aszalógépek másik fajtája szögletes doboz, hasonlít a hagyományos sütőre. A meleg levegő a gép hátsó részéből áramlik előre, a tálcák között haladva, így biztosítva az egyenletes szárítást minden esetben. Ezek az aszalógépek rendelkeznek hőfokszabályzóval, így be lehet állítani az „enzimvédő” hőfokot.

– több mint 40 év tapasztalat a gyártó által
– kiváló egyenletes száradás a tálcák közötti meleg levegő elterülésének köszönhetően
– hőfok szabályozási lehetőség 30-70 C között
– nagy tálca méret, nagy mennyiség aszalása egy időben
– folyékony alapanyagok aszalására a legjobb megoldás
– folyamatos és egyenletes a beállított aszalási hőmérséklet a készülék házban, a beépített termosztátnak köszönhetően
– BPA free műanyag ház és kiegészítő tartozékok
– hosszú távon kiemelkedően megbízható készülék
Az aszalógép felépítése (szögletes)
A fenti leírásból is látszik, hogy jobb választás a hátsó fűtéses, szögletes házzal rendelkező aszalógépek használata.
Műanyag ház: fekete vagy színes műanyag ház, levehető ajtóval. Az ajtó lazán illeszkedik a dobozhoz, mellette lehetőség van arra, hogy a nedves levegő távozni tudjon.
Fűtőszál, ventilátor: az aszalógép házának hátsó részében a hátsó oldalfalba be van építve egy kis ventilátor és egy fűtőszál. A fűtőszál csak addig melegít, amíg a kívánt hőfokot elérte a gép, ezek után csak a ventilátor forog. Ha a hőmérséklet lecsökken, újra bekapcsol a fűtés. Gyakorlott aszalógép-használó a halk kattogásból már hallja, hogy mikor kapcsol ki és be.
Ki-, bekapcsoló, hőfokszabályzó: a ház jobb hátsó oldalán, a felső borítólapon helyezkedik el. A kapcsolót alapállapotba állítva van az aszalógép kikapcsolva. Ahogy forgatjuk jobbra, a tekerő gomb mindig valamilyen színes mezőben van, a színes mezők mindig egy hőfok tartományt jelentenek. Ezeknek a hőfok tartományoknak a határai a tárcsa mellett fel vannak tüntetve.
A tálcák. Az aszalógép tálcája tulajdonképpen egy fekete keret, amit kereszt-rácsok kötnek össze. Ez tulajdonképpen egy alap. Erre helyezzük a fehér színű finom rácsot, amire tulajdonképpen az aszalnivaló ételeket tesszük. Ez a lyukacsos rács megtartja a darabos ételeket, gyümölcsöket. De ha valamilyen folyékony vagy pépes anyagot szeretnénk aszalni, akkor szükség van egy tapadásmentes lapra, amin nem folyik keresztül, és aszalás után könnyedén el tudjuk távolítani.
És mi a helyzet akkor, ha nincs aszalógépünk? Erre a kérdésre is választ kapsz – ITT –.