Kétféle sütőtökös diákcsemege

475

A sütőtök az ősz és a tél egyik legkedveltebb zöldsége – nemcsak azért, mert finom és sokféleképpen felhasználható, hanem mert igazi vitaminbomba is. Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, így támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalmával könnyű, de tápláló fogásokat készíthetünk belőle. A sütőtök magját sem érdemes elfelejteni: értékes ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban bővelkedik, így igazi szuperélelmiszer.

diákcsemege

Most pedig mindezt ötvözzük a diákcsemege klasszikus világával! A diófélék és az aszalt gyümölcsök természetes párosítása gyors energiát ad és hosszan tartó jóllakottságot biztosít, ráadásul a variációk száma szinte végtelen. A kíméletes elkészítésnek köszönhetően a vitaminok és enzimek is megőrződnek, így ezek a falatok nemcsak finomak, hanem táplálóak is – ideális rágcsálnivalók kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Most két változatot mutatok: az egyik világos, sütőtökös–fahéjas hangulatban, a másik pedig kakaós, kissé karakteresebb ízvilággal.

diákcsemege

Ezek a nyers finomságok aszalással készülnek, ha még csak most ismerkedsz ezzel a fantasztikus konyhatechnikai eljárással, kérlek olvasd el mini tanfolyamunkat, ahol megismerheted az aszalás fortélyait!

diákcsemege

Még egy fontos dolgot meg kell említeni, a receptben szereplő magokat nem fogyasztjuk nyersen, felhasználás előtt minden magot aktiválni kell. Hogy erre miért van szükség, és mi ennek a módja, azt olvasd el – ITT – !

A sütőtökös masszát először jól összekeverjük, kiterítjük egy tapadásmentes lapra (a tepsire odaragadna), és a végén rászórjuk a tetejére a magokat. Így fog kinézni:

diákcsemege

Kétféle sütőtökös diákcsemege

Összetevők

  • 15 dkg dióféle, olajos mag vegyesen, dió, mandula, tökmag, kókuszreszelék vegyesen
  • 8-10 szem datolya kimagozva, ha szárított, akkor beáztatva 
  • 1 darab banán
  • 3 darab alma
  • 20 dkg sütőtök 
  • 3 teáskanál őrölt lenmag (sárga vagy barna) 
  • csipet

az ízesítéshez

  • 1 teáskanál fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)

vagy

  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

  • A magokat durván megtörjük.
  • A gyümölcsöket és a sütőtököt egy kevés vízzel simára turmixoljuk, majd kiszedjük egy tálba. Beletesszük a többi hozzávalót, az olajos magok kivételével, és jól elkeverjük. Rákenjük az aszalógép tapadásmentes lapjára, és rászórjuk az olajos magokat, kókuszreszeléket. 50 fokon 6-8 óra alatt szárazra aszaljuk. Amikor készen van, ollóval felvágjuk.  
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close