A sütőtök az ősz és a tél egyik legkedveltebb zöldsége – nemcsak azért, mert finom és sokféleképpen felhasználható, hanem mert igazi vitaminbomba is. Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, így támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalmával könnyű, de tápláló fogásokat készíthetünk belőle. A sütőtök magját sem érdemes elfelejteni: értékes ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban bővelkedik, így igazi szuperélelmiszer.

Most pedig mindezt ötvözzük a diákcsemege klasszikus világával! A diófélék és az aszalt gyümölcsök természetes párosítása gyors energiát ad és hosszan tartó jóllakottságot biztosít, ráadásul a variációk száma szinte végtelen. A kíméletes elkészítésnek köszönhetően a vitaminok és enzimek is megőrződnek, így ezek a falatok nemcsak finomak, hanem táplálóak is – ideális rágcsálnivalók kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Most két változatot mutatok: az egyik világos, sütőtökös–fahéjas hangulatban, a másik pedig kakaós, kissé karakteresebb ízvilággal.

Ezek a nyers finomságok aszalással készülnek, ha még csak most ismerkedsz ezzel a fantasztikus konyhatechnikai eljárással, kérlek olvasd el mini tanfolyamunkat, ahol megismerheted az aszalás fortélyait!

Még egy fontos dolgot meg kell említeni, a receptben szereplő magokat nem fogyasztjuk nyersen, felhasználás előtt minden magot aktiválni kell. Hogy erre miért van szükség, és mi ennek a módja, azt olvasd el – ITT – !
A sütőtökös masszát először jól összekeverjük, kiterítjük egy tapadásmentes lapra (a tepsire odaragadna), és a végén rászórjuk a tetejére a magokat. Így fog kinézni:


Kétféle sütőtökös diákcsemege
Összetevők
- 15 dkg dióféle, olajos mag vegyesen, dió, mandula, tökmag, kókuszreszelék vegyesen
- 8-10 szem datolya kimagozva, ha szárított, akkor beáztatva
- 1 darab banán
- 3 darab alma
- 20 dkg sütőtök
- 3 teáskanál őrölt lenmag (sárga vagy barna)
- csipet só
az ízesítéshez
- 1 teáskanál fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
vagy
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
- A magokat durván megtörjük.
- A gyümölcsöket és a sütőtököt egy kevés vízzel simára turmixoljuk, majd kiszedjük egy tálba. Beletesszük a többi hozzávalót, az olajos magok kivételével, és jól elkeverjük. Rákenjük az aszalógép tapadásmentes lapjára, és rászórjuk az olajos magokat, kókuszreszeléket. 50 fokon 6-8 óra alatt szárazra aszaljuk. Amikor készen van, ollóval felvágjuk.