A nyerskonyhában nem használunk, nem festünk tojást, de a hangulat kedvéért készíthetünk színes ételeket, amik méltán aratnak nagy sikert, ha vendégeink meglátják.
Színező anyag lehet bármi, fűszerek, szuperételek, friss vagy aszalt zöldségek, prémium szárítmányok. Elég csak körülnézni a konyhában, biztosan találunk színes zöldségeket, szuperétel porokat, amik alkalmasak lesznek a fehér sajtgolyót szépen megszínezni.
Blansírozott vagy aktivált mandulát használunk, amiből először mandulatejet készítünk, és a visszamaradt pép lesz a mandulasajt alapja.

A magokat nem esszük nyersen, mert egy enzimgátló anyag van bennük, amiket nehezen tudunk megemészteni, emiatt vagy hőkezelni, vagy aktiválni kell őket. Ha fontos, hogy nyers legyen a mandula, amit használunk, (az enzimek miatt), akkor héjas mandulát vegyünk, és aktiváljuk (beáztatjuk majd megaszaljuk). Ha nem fontos számunkra, hogy nyers legyen a mandula, vagy egyébként is főzni fogjuk, akkor pedig a blansírozott mandulát használjuk.
A színes gombócok nem csak a színükben fognak különbözni, hanem mindnek más és más lesz az íze is. Vendégeink nem győzik majd kóstolgatni, felezgetni (hogy minél többeknek jusson belőle), és tanakodni, hogy vajon mi a titka a színeknek, ízeknek…
Egy korábbi mandulasajt recept!
A fotókat Birta Endre készítette

Színes mandulasajtgolyók
Készülékek
- Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 1 liter tiszított víz 1
- 2-3 evőkanál inaktív sörélesztő pehely,
- 1 evőkanál utifűmag héj
- 1 teáskanál só
- a színezéshez cékla, sárgarépa, curry, pirospaprika, spirulina, bűzafű, stb…
Elkészítés
- A mandulából először mandulatejet készítünk: simára, teljesen simára turmixoljuk a mandulát először annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ha már nincsenek benne darabok, akkor felönthetjük a maradék vízzel. Nylon szűrőzsákkal leszűrjük, jó erősen kinyomkodjuk…
- A mandulatejből naranccsal, sárgarépával káprázatos színű ital készíthető, recept ITT!
- Ha nem készítjük el a narancsos-répás receptet, akkor a mandulatejet hígíthatjuk még egy kis vízzel, mert így elég tömény, és édesíthetjük, ízesíthetjük vaníliával, lucumával, macával. Az ételkészítő jól megérdemelt jutalma, hogy a konyhában végzett kreatív munkájáért cserébe elkortyolgathatja ezt a nagyon finom italt, ami tulajdonképpen a mandulasajt előállításának egy mellékterméke szerencsére
- A visszamaradt mandulapépet ízesítjük sóval, sörélesztő pehellyel, és belekeverjük az utifűmag héjt is. A masszát kicsit félretesszük.
- Nézzünk körül otthon, mivel tudunk színesíteni – élénk rózsaszín: cékla (friss vagy porított változat is megfelel) – sárga: kurkuma (egyre népszerűbb fűszer) – sárga egy másik árnyalata: curry por (egy kurkuma alapú fűszerkeverék, kicsit más a színe, mivel ebben a fűszerkeverékben a kurkumán kívül más fűszerek is vannak) – piros: a jó magyar pirospaprika – liláskék: acai bogyó (por alakban lehet hozzájutni, nagyon magas antioxidáns tartalma miatt egyre népszerűbb. – világoszöld: búzafű vagy árpafű por (ezt is lehet már por alakban is kapni) – mélyzöld: spirulina alga por (magas tápértéke miatt egyre többen fogyasztják, keressünk olyan spirulinát, amiben egyáltalán nincs higany. ) – apróra vágott zöldfűszerekkel fehér-zöld pöttyös gombócot kapunk – lehet keverni a sárgát és a pirosat, vagy a világos- és a sötétzöldet, vagy a megszínezett mandulasajtot meg lehet forgatni darabos fűszerkeverékben.
- A masszából kanállal egyforma nagyságú gombócokat szaggatunk, majd attól függően, hogy hány színünk lesz, és mennyi gombócunk, akár egyenként is belekeverhetjük a színező anyagot, akár több golyót összegyúrhatunk a fűszerrel, és újra jöhet a gombóc-készítés.