Felkészülés a léböjtre

628

A léböjtre való felkészülés kulcsfontosságú, mert segít a szervezetnek fokozatosan átállni, csökkenti a méregtelenítéssel járó kellemetlen tüneteket (pl. fejfájás, fáradtság), és támogatja a bélflórát. A jó felvezető diéta általában 3-7 napig tart, attól függően, milyen hosszú léböjtöt tervezel.

Fokozatos átmenet – mit érdemes enni és inni a böjt előtt?

  1. Csökkentsd a feldolgozott ételeket és stimulánsokat
    • Kerüld a koffeint (kávé, fekete tea), alkoholt, cukrot, finomított szénhidrátokat, mesterséges adalékokat.
    • Ha rendszeresen kávézol, kezdd el csökkenteni az adagot, hogy ne okozzon elvonási tüneteket.
  2. Csökkentsd a fehérjebevitelt és a zsírokat
    • Hagyj el minden állati eredetű fehérjét és nehéz zsírokat (pl. olajban sült ételeket).
    • Fokozatosan csökkentsd a hüvelyeseket és a dióféléket is, mert ezek nehezebben emészthetők.
  3. Fókuszálj a könnyen emészthető, rostos ételekre
    • Egyél sok nyers és párolt zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt.
    • A levesek, smoothie-k, zöldségkrémek jó átmenetet képeznek a léböjthöz.
  4. Folyadékbevitel növelése
    • Kezdj el több vizet inni (ha nem iszol eleget, fokozatosan növeld).
    • Igyál gyógyteákat (pl. csalán, gyermekláncfű, gyömbér, kurkuma).
  5. Utolsó napok
    • Az utolsó 1-2 napon már csak nyers zöldségeket, gyümölcsöket, turmixokat és frissen préselt leveket fogyassz.
    • A böjt előtti utolsó étkezés legyen könnyű, például egy híg zöldségleves vagy turmix.

Így a szervezeted fokozatosan átáll, és a böjt első napjai sokkal könnyebbek lesznek! 😊

léböjtre
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close