A fagylaltot mindenki szereti, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összetevőkből áll az a fagylalt. És ha már otthon készítjük valódi alapanyagokból, akkor pedig nem mindegy, hogy milyen lesz az íze, állaga. Az ízéről a recept gondoskodik, nézzük hogy lesz megfelelő az otthon készített fagyink állaga.
Ha van fagylalt készítő gépünk
A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha rendelkezünk fagylalt készítő géppel. Ebben az esetben a masszát beletöltjük ebbe a masinába, és a gép használati utasítása szerint járunk el. A fagyasztás közben állandóan kevergetett masszában a jégkristályok nem tudnak nagyra nőni, így nem egy fagyott tömb lesz belőle 2-3 óra múlva, hanem egy krémes fagylalt.
Ha nincs fagyigépünk, de fagyasztott alapanyagokból dolgoztunk
Ebben az esetben, pl a banánfagyinál nincs más dolgunk, mint turmixgéppel vagy konyhai aprítógéppel simára dolgozzuk a fagyasztott alapanyagokat (itt a banánt), és készen is vagyunk. Azonnal lehet tálalni, fogyasztani. Hátránya, hogy gyorsan olvad. Előnye, hogy roppant egyszerű.
Nincs fagyigépünk…
Igen, ha a massza szobahőmérsékletű, akkor el kell valahogy érnünk, hogy a fagyasztóba betéve ne legyen belőle pár óra múlva kőtömb.
Erre több megoldás létezik, próbáljuk ki őket, és mindenki eldöntheti, hogy melyik mellett dönt.
- Eljátsszuk, mintha mi lennénk a fagyigép. Ez kicsit munkás, de működik. Nem tudjuk folyamatosan keverni a masszát, de kb 15-20 percenként ki tudjuk venni a mélyhűtőből, és kanállal jól át tudjuk forgatni, mozgatni. A doboz oldalára hamarabb ráfagy a massza, a belseje viszont még sokáig folyékony marad. Ezt a két állagot kell jól összekeverni. Egy idő után érezni fogjuk, hogy az egész massza besűrűsödik és krémesen lágy lesz. Ezután már elég 1-2 óránként átkeverni, és ettől kezdve fogyasztható.
- A másik megoldás, hogy kisebb tömbökben fagyasztjuk le a masszát (pl. jégkockatartókban), majd mikor teljesen megkeményedtek, át lehet őket pakolni kis zacskókba, hogy felszabaduljon a jégkockatartó, és újabb adagot lehessen lefagyasztani. Ha szeretnénk a fagyit tálalni, csak elővesszük ezeket a kis fagyott darabkákat, és beletesszük a konyhai aprítógépünkbe, és frissen krémesítjük, épp úgy, mint amikor fagyasztott alapanyagokból dolgozunk.
Bármelyik megoldást választjuk, a végeredmény krémes, finom lesz.
Érdemes olyan masszát készíteni, ami nem folyik teljesen szét, amikor olvad. Ilyenek azok a receptek, amik sok szilárd alapanyagot tartalmaznak, pl. kesudiót, datolyát. Ezek fogyasztása kényelmesebb… hisz akár szobahőn is krémes állagú, nem lesz folyékony.
Jöjjenek a receptek:
Citromfagyi: gyorsan elkészíthető, csábítóan frissítő!
Egyszerűen és gyorsan elkészül ez a citromfagyi, lágy, krémes, ráadásul kizárólag természetes és növényi alapanyagokból. Érdemes kesuvajat használni, mert akkor biztosan nem maradnak kesudarabok a fagyiban, és gyorsabban el is készül. Hasonlóan egyszerű, vagy talán még egyszerűbb a csupán egyetlen alapanyagból készülő banánfagyi!
Krémes meggyfagyi, valódi ízbomba!
A meggy intenzív édes-savanyú íze el fog varázsolni. Mi a narancsos csokifagyival együtt szoktuk készíteni, fogyasztani, mert remekül kiegészítik egymást. Ezért is szerepelnek egy fotón, így együtt igazán finomak! Bár tipikusan nyár étel, a meggyfagyi bármikor elkészíthető fagyasztott meggyből! Ebben a fagyiban nincs semmilyen ízfokozó, adalék, és nincs semmilyen állati …
Narancsos csokifagyi, egy igazi különlegesség
Az otthon készített fagylaltnak több előnye is van. Csak az van benne, amit beleteszel, természetes, tele értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, és nem tartalmaz semmi olyan összetevőt, ami feldolgozott, finomított. Ez a csokifagyi csak teljes értékű alapanyagokat tartalmaz. Ez a csokifagyi a narancsolajtól különleges. Ha nincs otthon narancsolaj (doTERRA vadnarancs), akkor bio …
Vanília fagylalt házilag elkészítve, cukormentesen!
A fagylaltot kortól függetlenül mindenki szereti. Nincs is jobb egy hideg, krémes fagylaltnál egy forró nyári napon. Ez a vanília fagylalt teljes értékű, vagyis nem tartalmaz feldolgozott vagy finomított alapanyagot. Finomak a bolti fagyik, de az otthon készítettek még finomabbak. Ha cukor és tejtermék nélkül szeretnéd élvezni a nyár kedvenc édességét, …
Cukormentes banánfagyi, mindössze egyetlen összetevőből!
És az az egyetlen összetevő a banán… hát persze, hiszen banánfagyi! Ezt a receptet már ismertem régóta, Tudtam, hogy milyen finom banánfagyit lehet készíteni fagyasztott banánból. A recept túlságosan egyszerűnek tűnt, ezért csak legyintettem, és nem próbáltam ki. A nyáron viszont vendégségben jártunk, akik ezzel a finomsággal kínáltak bennünket. És …




