Krémes növényi sajt főtt babból, az egészséges alternatíva

857

Növényi sajt. Nem valódi. Nem csak azért nem, mert nem tejtermékből készül, hanem mert nem történik tejsavas erjesztés, vagyis nem a hagyományos sajtkészítési eljárással készül. Növényi sajtkrém, mert az íze és az állaga nagyon hasonlít. Éppen ezért ezeket az ízesített növényi krémeket „kamusajt”-ként szoktuk emlegetni. Ettől még finomak, és gyorsan elkészülnek, szeretjük.

Főtt fehér babból is remek kenhető krémsajtot lehet készíteni, mert ha teljesen puhára főztük (vagy konzerv babot használunk), akkor elturmixolva nagyon finom, krémes állagot lehet vele elérni. A főtt babnak önmagában nincs erőteljes íze, így könnyen átveszi a sörélesztő, citomlé, só ízeit, és remek sajtkrém készíthető belőle.

Mivel a babnak alacsony a zsírtartalma, valamilyen teljes értékű növényi zsírt érdemes hozzá keverni, hogy még krémesebb állaga legyen.  A receptben mandulavaj szerepel, de bármilyen magvaj megfelel, pl. kesuvaj.

növényi sajt

Füstös paprikával ízesített, babból készült sajtkrém gluténmentes pirítóson zöldségekkel.

Sajtkrém főtt fehér babból

Ízesített növényi krém babból.
Teljes Idő 5 perc
Fogás Növényi pástétom
Konyha teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

  • 20 dkg főtt fehér bab
  • 4 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1/2 dl növényi tej az állagtól függően
  • 1/2 teáskanál
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál mandulavaj (lehet kesuvaj is)
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika opcionális

Elkészítés
 

  • A főtt fehér babot leszűrjük és aprítógépbe tesszük.
  • Hozzáadjuk a sót, citromlét, sörélesztő pelyhet, a magvajat és simára, selymesre dolgozzuk. Amennyiben túl sűrű lenne, növényi tejjel lehet lágyítani.
  • Ízesíthetjük füstös paprikával, a képen is ilyen sajtkrém látható.
Kulcsszó bab, gyors, növényi pástétom, növényi sajtkrém
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close