Növényi „pecsenyezsír” kókuszzsírból, meglepően finom!

975

Az a tapasztalatom, hogy aki már hosszabb ideje van növényi étrenden, azoknak kevésbé ízlik ez a növényi pecsenyezsír. De például mindenevő ismerőseim nagyon nagy lelkesedéssel fogadják, és egyszerűen nem bírják abbahagyni.

A recept rendkívül egyszerű, végy annyi kókuszzsírt, amennyi pecsenyezsírt szeretnél készíteni, és sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, jó sok zúzott fokhagymával, szárított zöld fűszerekkel ízesítsd be!

Eddig ez egyszerűnek tűnik, és az is. A legnehezebb ennél a receptnél a megfelelő állag elérése. Évszaktól, és az aktuális szobahőmérséklettől függően a kókuszzsír állaga változhat. 24 fok alatt szilárd, 24 fok felett folyékony halmazállapotú. A feladat pedig a kettő között elérni egy olyan állagot, ami kenhető, de nem folyékony.

  1. lépés: meg kell olvasztani a kókuszzsírt, és hozzá kell keverni a fűszereket.
  2. lépés: be kell tenni a hűtőszekrénybe, vagy ha gyorsabban szeretnénk haladni, akkor a mélyhűtőbe kb 10 percre.
  3. lépés: 10-15 perc után azt vesszük észre, hogy az edény falánál már megszilárdult, de belül még folyékony a kókuszzsír. Kanállal össze kell keverni a folyékony és szilárd részeket, teljesen homogénre.
  4. lépés: ha még folyékony, vissza kell tenni a hűtőbe. Ha túl kemény, akkor gőz fölött vagy aszalógépben lehet picit olvasztani.
  5. lépés: ezt lehet folytatni: vagyis vagy hűteni, vagy olvasztani, de a lényeg, hogy folyamatosan kell kevergetni, hogy egy lágy, vajszerű állagot érjünk el. Nem folyik, nem is kemény. A fotón látszik, hogy milyen krémes, szinte habos lesz a pecsenyezsír.

A pecsenyezsírt vékonyan kell kenyérre, pirítósra kenni, mert elég tömény, és elég zsíros. Mivel a kókuszzsír egy finomított, feldolgozott élelmiszer, a tudomány mai állása szerint nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőle. Időnként azonban belefér. (Éppen azért, mert feldolgozott, finomított, nem is illik bele a teljes értékű növényi étrendbe)

A pecsenyezsírt érdemes szobahőmérsékleten tárolni, mert hűtőszekrénybe téve megszilárdul, és az egész folyamatot (olvasztás, szilárdítás) kezdhetjük elölről.

Ha a zsírba nem teszünk víz-alapú összetevőt (és nem teszünk, csak a fokhagymát, és az nem sok), akkor szobahőmérsékleten is eltartható, nem fog megromlani, viszont meg tudja tartani a kenhető állagát.

növényi pecsenyezsír
Növényi pecsenyezsír lenmag kenyéren – sok sok nyers zöldséggel
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close