Előkészítés: a diót és a mandulát aktiváljuk.
Először a tölteléket készítjük el: a kókuszreszeléket finomra őröljük, majd hozzákeverjük a többi összetevőt is. Egy jól gyúrható masszát kell kapni. Ha túl száraz, kevés kókusztejet, ha túl lágy, akkor még kókuszreszeléket tegyünk hozzá. Az édesítőszer segíteni szokott a helyzeten, mert ragacsosságával megmenti a helyzetet és a nem megfelelő állagot, és az íze is finomabb lesz.
Ha nincs datolyalekvárunk, akkor 13 dkg aszalt datolyát kimagozunk, és 1,3 dl vízben beáztatunk addig, amíg a száraz datolya fel nem puhul. (2-3 óra) A puha datolyát a vízzel együtt lekvár sűrűségűre turmixoljuk.
A kakaós tészta: a mandulát, kókuszreszeléket és a diót finomra őröljük, és egy nagy tálban annyi datolyalekvárt adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk. Hozzáadjuk a kakaóport, a chia magot és simára gyúrjuk.
Hagyjuk pihenni a tésztát, majd formázzunk belőle pici golyókat. (kb másfél cm átmérőjű golyók legyenek, ez lesz a töltelék) Tegyük a kis golyókat a fagyasztóba, könnyebb lesz velük a munka, amikor betöltjük a kakaós masszába. Érdemes ezt már egy fél nappal, egy nappal korábban elkészíteni, így biztosan összeállnak a golyók.
Fagyis kanállal egyforma gombócokat formázunk a masszából. Minden gombócot laposra lapítunk a tenyerünkben, ebbe helyezünk egy fehér kókuszgolyót, majd a széleket felhajtva összezárjuk felül a tésztát, és a két tenyerünk között egy gombócot formázunk.
Az így kapott gombócokat megforgatjuk kakaóporban vagy kókuszreszelékben, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.